Cum remediezi o avarie majoră la minus 8 grade, fără să opreşti alimentarea cu apă în oraş? FOTO, VIDEO
BOTOSANI

Spărtura în conducta de alimentare cu apă a mai multor cartiere botoşănene a fost remediată fără a mai fi nevoie de oprirea apei. De cât efort a fost nevoie însă pentru ca botoşănenii să nu simtă niciun disconfort, e reversul medaliei.

Cum remediezi o avarie majoră la minus 8 grade, fără să opreşti alimentarea cu apă în oraş? FOTO, VIDEO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

E drept, s-a pierdut suficientă apă în urma avariei înregistrate în serile trecute în intersecţia de la Carrefour şi asta pentru că nu s-a putut interveni imediat din cauza temperaturilor foarte scăzute. Decopertarea carosabilului şi săpatul până la conductă, apoi lăsarea acesteia descoperită în condiţiile în care minimele au coborât şi la mai bine de minus 20ºC ar fi însemnat un risc pe care conducerea Nova Apaserv nu a vrut să şi-l asume.

Luni dimineaţă, odată cu dezmorţirea vremii, s-a trecut la treabă. Porţiunea de strada pe care şoferii veneau dinspre centrele comerciale către Sucevei a fost izolată, însă traficul tramvaiului nu a fost afectat. S-a săpat groapa până la doi metri şi cu cât cupa excavatorului se apropia de spărtură, cu atât apa ţâşnea mai tare. A fost rândul oamenilor din echipa de intervenţie să coboare în groapa plină cu apă şi mâl, să găsească spărtura şi să-i pună cep. Cu greu. Uşor de zis, greu de făcut în condiţiile unui pământ instabil, îmbibat cu apă şi a lipsei de timp pentru asigurarea zonei. Aşa că oamenii au strâns din dinţi şi s-au conformat sarcinilor de serviciu. Inutil să spunem că toate operaţiunile s-au făcut la minus 8ºC.

"Am primit zeci de telefoane să nu oprim apa. De exemplu, cei de la Dializă au insistat cel mai tare că aveau zeci de pacienţi programaţi pentru astăzi şi nu aveau posibilitatea să-şi facă rezerve de apă, ei au un regim special. Dacă oamenii bolnavi nu-şi făceau astăzi dializa, cine îşi asuma răspunderea pentru ei? Tot noi eram bălăcăriţi. Se poate spune că azi am avut noroc, pentru că spărtura era deasupra. Dacă era dedesubt, ar fi fost o problemă mare pentru că am fi fost nevoiţi să oprim apa", spunea inginerul Romeo Obuf, coordonatorul echipelor de intervenţie.

A urmat "peticirea" spărturii, iar angajaţii firmei care se ocupă de starea drumurilor au adus pământ pentru a acoperi groapa şi a o pregăti pentru redarea circulaţiei. În acest timp, echipa de intervenţie Nova Apaserv s-a mutat pe partea opusă a drumului, pentru a scoate apa scursă din fisură într-un cămin. Un angajat s-a echipat cu un costum de neopren, tip "scafandru" şi a coborât în cămin pentru a direcţiona pompa.

Lucrarea s-a încheiat, angajaţii de la apă şi-au strâns calabalâcul şi s-au retras la bază, acolo unde aşteaptă criticile botoşănenilor care şi-au strâns apă, în eventualitatea în care ar fi fost necesară oprirea alimentării cu apă a întregului municipiu pentru a repara defecţiunea.
 










 

 

Spune-ne opinia ta