Cum încearcă șoferii teribiliști să scape de sancțiuni când sunt depistați că au făcut live în timp ce conduceau!

"Nu eram în live. Doar îi arătam iubitului că știu să conduc. Mereu îmi spune că nu mă pricep!" În urmă cu câteva luni, Ministerul Afacerilor Interne făcea un apel la șoferi să oprească live-urile la volan, ilustrând mesajul cu o poză trucată în care moartea reacționează și comentează la un video, întrebând "mai stai în live? Întreb pentru mine". Tot atunci, MAI făcea apel la utilizatorii Facebook să semnaleze live-urile făcute de șoferi în trafic. 

Cum încearcă șoferii teribiliști să scape de sancțiuni când sunt depistați că au făcut live în timp ce conduceau!

Iată mesajul postat în luna octombrie de Ministerul Afacerilor Interne: ​"Oameni buni, opriți live-urile de la volan! Înțelegeți că nu sunteți cu nimic mai cool dacă vă filmați în timp ce conduceți. Vă puneți în pericol pe voi, dar și pe ceilalți participanți la trafic. Filmarea are mari șanse să apară în buletinele de știri, iar despre voi să se vorbească la trecut. Opriți nebunia asta care a făcut până acum atât de multe victime! Totodată, facem un apel către toți utilizatorii de facebook să ne anunțe imediat pe contul nostru în cazul în care văd astfel de filmări!".

După câteva luni de la postarea apelului de mai sus, Ministerul Afacerilor Interne revine cu un nou mesaj, de această dată de mulțumire pentru toți cei care s-au implicat în campania demarată în octombrie 2018. Totodată, reprezentanții MAI au selectat și câteva dintre motivele pe care șoferii depistați pe picior greșit le invocă atunci când sunt luați la întrebări.

Iată mesajul integral al MAI: 

"Au trecut câteva luni de zile de când am postat această poza cu mesajul “Opriți live-ul la volan” însoțit de rugămintea de a ne trimite astfel de cazuri văzute de voi pe rețelele de socializare.

Foarte mulți ați făcut acest lucru și vă mulțumim pentru implicare. Toate acele live-uri au fost înaintate poliției. 

Nu vă ascundem că acești teribiliști au încercat să găsească motive din cele mai ciudate pentru a scăpa de sancțiune, cum ar fi:
- Bine că mă amendați pe mine cu 17 likeuri. Pe aia cu mii de ce nu îi vedeți?
- E live pe contul meu, dar nu e mașina mea că eu nici nu am, dar vă rog să nu spuneți asta!
- Mi-au cerut “bombardierii” mei să intru în live. Ei sunt de vină. Vă dau și numele lor!
- Nu eram în live. Doar îi arătam iubitului că știu să conduc. Mereu îmi spune că nu mă pricep!
- Am fost în live, dar puteți vedea că stau pe loc. Celelalte mașini trec pe lângă mine. Este o iluzie optică.
- Nu știu cine a făcut live pe contul meu. În filmare nu sunt eu. Oricum eu nu folosesc filtrele alea banale!

Trebuie să vă recunoaștem că inventivitatea ne blochează și pe noi câteodată, deși uneori scuzele sunt de-a dreptul puerile.
Și mai recunoaștem ceva, nu în toate cazurile sesizate de voi i-am putut sancționa pe acești teribiliști care ar fi putut provoca o tragedie în fiecare moment al live-urilor realizate.

Iată de ce, pentru a elimina acestă “modă” extrem de periculoasă, vrem să modificăm și să înăsprim legea.

În acest sens am lansat în dezbatere publică un proiect prin care cerem instituirea de sancțiuni drastice pentru folosirea oricărui tip de dispozitiv mobil la volan.

Nu doar telefoanele mobile, ci și tabletele sau alte dispozitive electronice care pot distrage atenția șoferului sunt interzise în timpul deplasării. 
Proiectul de act normativ propune:

Interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete).

Totodată, pentru nerespectarea acestei norme de conduită propunem o nouă sancțiune de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare.

În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști). 

Pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Nu vrem ca această modificare a legii să se facă fără participarea voastră.

Sens în care vă rugăm ca toate propunerile, sugestiile şi opiniile pe care le aveți să le trimiteți pe adresa de e-mail: dgj_transparenta@mai.gov.ro în următoarele 15 zile.

Ajutați-ne ca împreună să realizăm o lege completă și eficientă!
Vă mulțumim anticipat pentru implicare!"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
11

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
31

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
27

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...