Conducerea Primăriei Dorohoi, acuzată că vrea să vândă centrul oraşului

O iniţiativă a conducerii Primăriei Municipiului Dorohoi este aspru criticată de o parte dintre dorohoieni. 

Conducerea Primăriei Dorohoi, acuzată că vrea să vândă centrul oraşului

Edilii vor să scoată din inventarul domeniului public al municipiului o suprafaţă de 7.100 de metri pătraţi şi să o introducă în inventarul domeniului privat, fiind vorba de terenul pe care ar fi trebuit să se construiască Centrul Cultural "George Enescu", investiţie aflată la stadiul de fundaţie şi sistată de ani buni din lipsă de fonduri.

Mai mulţi dorohoieni, care se opun acestui demers, susţin că de fapt conducerea administraţiei locale vrea să vândă respectivul teren unui privat, fiind vorba de un lanţ de hipermarketuri.

Reprezentanţii unei companii încearcă de mai mulţi ani să cumpere terenul pentru a construi un hipermarket Kaufland şi mai multe spaţii comerciale. Intenţia de a fi trecut terenul din domeniul public în cel privat este mai veche, dar proiectul de hotărâre, care a mai fost o dată suspus la vot în Consiliul Local, nu a trecut.

Proiectul de hotărâre va fi din nou dezbătut în şedinţa de Consiliu Local de joi.

Admistratia acestui oras vrea neaparat sa vanda centrul acestui oras. Prin HCL-ul nr 07/26.10.2016  propun renuntarea la obiectivul de investitii ”Centrul cultural George Enescu”. Va aduc la cunostinta ca acest proiect  ar fi putut sa fie finantat prin diverse programe de finantare care au prevazute astfel de obiective. Ar fi putut sa fie depus in cadrul PNDL (program de dezvoltare locala) din cadrul MDRAPFE, dar nu se doreste acest lucru. O alta sursa posibila de finantare ar fi prin Ministerul Mediului avand in vedere ca acea fundatie construita in centrul orasului reprezinta o sursa de poluare. De asemenea sunt surse de finantare posibile in cadrul POR (programul operational regional). Desigur ca administratia publica are alte prioritati(vindem tot si dupa noi POTOPUL). Fondurile europene exact din aceasta cauza nu se absorb. Este mult mai usor sa vindem, sa ne bucuram pentru scurt timp si mai apoi sa ne dicteze altii viitorul”, a transmis un dorohoian care contestă acest proiect de hotârâre.

Primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, susţine că s-a luat decizia de a se renunţa la Centrul Cultural "George Enescu" întrucât o astfel de investiţie ar presupune costuri uriaşe care nu pot fi suportate de administraţia locală, nici în faza de construcţie, dar nici ulterior, în ceea ce priveşte întreţinerea.

Edilul Dorohoiului a precizat că trecerea respectivului teren din domeniul public în domeniul privat nu înseamnă că va fi dat unui investitor privat, iar o decizie privind dezvoltarea zonei va fi luată după ce va fi făcută o analiză şi o consultare publică vizavi de necesităţile investiţionale şi de dezvoltare ale urbei pe care o conduce.

“S-a primit o solicitare de la o multinaţională pentru a face o dezvoltare în centrul oraşului, dar această dorinţă este de foarte mult timp la nivelul oraşului Dorohoi. Nu s-a făcut până acum nimic datorită faptului că am spus că o asemenea dezvoltare nu încadrează cu arhitectura zonei centrale. Au făcut o propunere cu o arhitectură deosebită care să se armonizeze cu toate construcţiile din jur, cu spaţii verzi deasupra, cu o donaţie către primărie de spaţii pentru desfăşurarea unor activităţi culturale, cu parcare subterană. Eu, ca primar, nu am mai dat curs acelei solicitări, dacă Consiliul Local a spus că nu este de acord. Am spus să continuăm procedura de renunţare la Centrul Cultural că este o expertiză în acest sens, că nu mai sunt sigure temeliile pe care se făcea şi să introducem în domeniul privat, să vedem care sunt oportunităţile sau ceea ce ar avea nevoie de a se construi în Dorohoi, să chemăm să facem un contract cu un arhitect, să ne facă o propunere de dezvoltare prin parteneriat public-privat, prin concesionare, prin orice formă astfel încât această dezvoltare să umple acest gol din municipiul Dorohoi”, ne-a declarat Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

Alexandrescu a mai spus că nu va fi abandonată complet ideea unui centru cultural.

“Am luat acum decizia că, dacă se merge pe această idee, se va face un plan prin care se vor face propuneri de dezvoltare, dacă apare legea parteneriatului public-privat atunci putem vorbi de un Centru George Enescu mai mic sau ceva care să corespundă potenţialului economic şi investiţional al primăriei dar şi asigurării mentenanţei în continuare. Pentru a face o construcţie gigant care mai apoi să consume numai bani de la buget pentru întreţinere nu are sens acum, nu este oportun acum. Nu va face nimeni alte magazine peste voinţa cetăţenilor din Dorohoi pe care eu îi reprezint”, a mai spus primarul Dorohoiului.

Valoarea de inventar a terenului pe care ar fi trebuit să fie ridicat Centrul Cultural "George Enescu" este de 857.807 lei, iar fundaţia centrului are o valoare de inventar de 366.084 lei. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local va fi supus dezbaterii şi aprobării în şedinţa de Consiliu de astăzi, de la ora 15.00.

Temerea multor comercianţi din Dorohoi este că, odată cu apariţia unui hipermarket, afacerile lor vor fi îngropate.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
9

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
1327

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
141

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...