Comuna Pomârla se securizează împotriva pestei porcine africane!

Comuna Pomârla se securizează împotriva pestei porcine africane!

O primărie din județul Botoșani a accesat fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru achiziționarea și montarea a două stații de dezinfecție la intrarea și ieșirea din comună.

 „Am accesat două proiecte și sunt chemat să semnez contractele. Nu există în județ astfel de stații de dezinfecție. Este proiect european. Nu eram ipocrit să critic și să nu fac? Bani nu sunt, buget nu este… Cum să gestionez o situație urgență? Inundație, incendiu, epizotie. Am căutat firme de profil până am găsit. Am găsit la Brăila, au venit în teren și mi-au dat dreptate. Trebuiau să vadă unde o amplasezi, e problema de utilități, alimentarea cu apă, îngheață… Ne-au spus ce trebuie să facem”, a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Investiția este de 60.000 de euro și urmează a fi realizată în comuna Pomârla, acolo unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de pestă porcină africană.

România a pierdut peste 400.000 de porci în ultimul an numai din cauza pestei porcine africane, iar datele publicate de Institutului Naţional de Statistică arată că la 1 mai 2019, în România mai erau 3,726 milioane de porci, în scădere cu 10%, faţă de perioada similară a anului trecut, când efectivele numărau 4,129 milioane. În ultimii doi ani, mai exact din vara anului 2017, dată de la care România a început să se confrunte cu virusul pestei porcine africane, în țară au fost sacrificaţi 462.459 de porci.

Numită și febra porcină africană, sau boala lui Montgomery, pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților.

În prezent nu există un tratament sau vaccin specific, iar în absența acestuia, singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei.

Mai mult, pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
53

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
153

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
112

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...