CNAIR vrea să facă drumuri cântătoare în România. Primul astfel de proiect va fi implementat chiar anul acesta

CNAIR vrea să facă drumuri cântătoare în România. Primul astfel de proiect va fi implementat chiar anul acesta

Compania Națională de Autostrăzi s-a gândit să facă drumurile mai sigure prin...cântec. Strategia pentru siguranța circulației 2020, lansată de CNAIR, cuprinde proiecte-pilot de „drumuri muzicale” , în speranța că șoferii vor mai reduce viteza pe drumuri și nici nu vor mai adormi la volan. Primul astfel de proiect muzical urmează să fie implementat pe autostrada București - Pitești, potrivit Digi24.

Regretatul Dan Spătaru ar fi extrem de mândru de ideea specialiștilor de la Compania Națională de Drumuri. De anul acesta vor apărea primele drumuri muzicale din România. Ideea este aplicată deja în Ungaria, Danemarca, SUA sau Coreea de Sud pentru a preveni accidentele rutiere. Șlagăre ca „Drumurile noastre” sau „Ciocârlia” ar avea menirea să îi țină treji la volan pe șoferi în situații în care ar fi putut să adoarmă la volan din cauza oboselii.

Volume 90%

Cum funcționează drumul care cântă

„Sunt niște marcaje transversale, rezonatoare, care se vor realiza la anumite distanțe, în grupuri de un număr de linii, astfel că se transformă hertzii în sunete muzicale. Ca să poți să asculți melodia în caroserie, în mașină, trebuie să respecți o anumită viteză. Viteza care este impusă pe indicatoare. Cine nu respectă viteza nu va putea auzi muzica, pentru că muzica se distorsionează și nu auzi melodia. Astfel îi facem pe conducători să respecte viteza ca să nu mai producă accidente rutiere”, a explicat Flavius Pavel, director în CNAIR. „Primul sector la care ne-am gândit va fi pe A1, la capătul spre Pitești.În acest an va fi implementat”, a precizat el.

Pentru a fi pus în practică, angajații Companiei de Drumuri ar trebui să aibă ureche muzicală.

Cristian Popa, jurnalist Digi24: „Do, Re, Mi! Cu siguranță aceste vocalize vor fi auzite din sediul Companie de Drumuri, anul acesta! Muncitorii vor lăsa lopețile deoparte și vor intra la orele de muzică alături de profesorii de renume de la Universitatea de Muzică tocmai pentru ca marcajele pe care le vor face să nu se ducă spre falset”.

„Noi ne-am gândit la o strategie, o să vedem, Drumurile noastre, Ciocârlia. Asta o stabilim și după ce discutăm cu Universitatea de Muzică să vedem ce melodie se pretează cel mai bine pe drumuri. O să le adresăm o rugăminte să ne ajute că partitura muzicală de pe note să vedem cum o transformăm, cum o realizăm pe drum”, a declarat pentru Digi24 Flavius Pavel, director în CNAIR.

Ce spun șoferii

Vestea că vor parcurge drumurile țării în acordurile unor piese cunoscute i-a făcut pe mulți șoferi să ridice din sprâncene.

O prostie! Ca în România, bineînțeles! Cu ce mă ajută pe mine dacă îmi cântă mie Ciocârlia pe drum? Dar nu avem drumuri, asta este problema”, spune un șofer.

Oricum nu ai cum să adormi la volan pe drumurile noastre! Nu ai cum! De ce? Păi te trezesc toate gropile! Faci 12 ore de la Arad la București când în 12 ore ajungi de la Muenchen la Arad!Să bage un Ramstein, ceva, ca să mergi mai cu viteză ca să ajungi mai repede!”, glumește un alt șofer.

O prostie! Gropi, nu sunt marcate, nu sunt indicatoare, nu sunt trasate corespunzător, treceri de pietoni nesemnalizate, neiluminate, prost!” - spune un al treilea șofer despre drumurile patriei.

Specialiștii în infrastructură spun că nu au știut ce să creadă mai întâi, dacă este o glumă sau este adevărata strategie pentru reducerea accidentelor rutiere.

Paul Dorneanu, specialist în infrastructură: „Din păcate arată nivelul la care unii dintre angajații CNAIR care sunt pe poziții importante de conducere se regăsesc în ziua de astăzi. Unei astfel de campanii cu drumuri muzicale i s-ar potrivi cel mai bine zicala din popor țara arde, babele se piaptănă!”

Oficialii CNAIR spun că drumurile muzicale nu vor costa suplimentar. Marcajele vor fi realizate de propriii angajați după ce își vor însuși partiturile.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
14

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
17

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
28

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...