Circ în Consiliul Local! Consilieri acuzați de "interese obscure". Directorul Zonei Metropolitane luat în vizor!

Zona Metropolitană Botoșani i-a împărțit în două tabere pe consilierii municipali, care au discutat minute în șir în contradictoriu pe marginea unei propuneri venite din partea viceprimarului Cosmin Andrei.

Circ în Consiliul Local! Consilieri acuzați de "interese obscure". Directorul Zonei Metropolitane luat în vizor!

Edilul a propus în ședința ordinară de joi a Consiliului Local ca din Consiliul de Administrație al Zonei Metropolitane în locul fostului primar Ovidiu Portariuc, care nu mai face parte din Consiliul Municipal, să fie desemnat consilierul municipal Laurențiu Maftei.

Faptul că această propunere a fost făcută la începutul ședinței i-a deranjat pe consilierii liberali, care i-au acuzat pe cei de la PSD de "interese obscure".

"Faceți introduceri de acestea noaptea, aveți în sânge dumneavoastră, cei de la PSD, aceste lucruri, și să completăm ordinea de zi, nu cum se face în mod normal, să știm cu cinci zile înainte, să fie spre dezbatere publică, să analizăm și acum pe șest în câteva secunde să introducem. Ce interes major este ca să schimbăm la Zona Metrpolitană pe X sau pe Y?  Eu nu înțeleg urgența. Găsesc un interes obscur la mijloc, că altfel nu faceți nimic, atâta timp cât nu este cusut cu ață albă", a spus Eugen Țurcanu.

Replica viceprimarul Cosmin Andrei nu a întârziat, după remarcile făcute de consilierul PNL. Acesta a spus că această modificare a componenței Consiliului de Administrație trebuie făcută pentru a putea fi demarate proiectele pe care le are în plan această organizație.

"Dacă după cinci ani ani de zile ne întrebați dacă este legal ceea ce scrie în Legea 215 este foarte trist. Avem această posibilitate de a completa ordinea de zi conform prevederilor din Legea aministrației publice locale, decizia este a consilierilor locali dacă acceptă prin vot sau nu propunerea făcută. Propunerea este făcută pentru a demara proiectele de la Zona Metropolitană. Pe de o parte sunt criticați că nu demarează proiectele, pe de altă parte, când au nevoie să fie ajutați cu buget sau cu acte administrative li se pun bețe în roate. Așa s-a întâmplat și rândul trecut, când au fost luați banii de la șoseaua de centură, așa văd o intenție și astăzi când se dorește să nu rezolvăm componența Consiliului de Administrație pentru că un coleg al nostru și-a dat demisia din Consiliul Local. Proiectul a fost depus astăzi pentru că au fost necesare o serie de acte procedurale care nu au putut fi făcute mai repede pentru a fi publicate pe site. Lucrurile sunt foarte simple, înlocuim un coleg cu un alt coleg. Vă trebuie două zile să cititiți proiectul acesta?", a menționat viceprimarul Andrei.

Inactivitatea Zonei Metropolitane a fost adusă din nou în discuție de către consilierul Cătălina Lupașcu, în ciuda numeroaselor explicații oferite de Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane, prezent la ședința de Consiliu Local.

"De fapt ceea ce se solicită astăzi, domnule Andrei, este crunta realitate a modului în care funcționează această Zonă Metropolitană, dezinteres total. În Zona Metropolitană lucrurile nu stau așa cum dorește să spună domnul Cosmin Andrei, că proiectele bat la ușă, ci este un dezinteres total, fiindcă această modificare trebuia făcută când s-a modificat componența Consiliului Local. Zona Metropolitană o avem pentru ca domnul Egner să se plimbe în Republica Moldova și în Ucraina", a spus Cătălina Lupașcu.

Discuțiile nu au dus la niciun rezultat, motiv pentru care viceprimarul Cosmin Andrei a propus o pauză de consultări, pentru a putea fi obținut un aviz din partea comsiei de specialitate și pentru a putea fi supus la vot proiectul de hotărâre. Demersul său nu a avut însă rezultatul dorit, avizul fiind unul nefavorabil.

"Înțeleg, comisia 5 din care fac și eu parte nu a dorit în această pauză de consultări să dăm un aviz, convoc o ședință extraordinară. Consider că nu funcționează în parametri normali comisia 5 și la prima ședință solicit modificarea pentru că este inadmisibil să declarăm că dorim dezvoltarea acestui oraș, luăm o pauză de consultări și nu suntem în stare să dăm un aviz", a spus Andrei.

"Domnule Andrei, dumneavoastră modificați comisia la firmă sau la partid, pe unde mai lucrați dumneavoastră. A fost constituită pe baza unui algoritm politic, așa cum spune legea. Feriți-vă de mânia lui Dumnezeu, nu vă apucați dumneavoastră să modificați comisii. Faceți numai așa, pe sub masă. Acum ați găsit un vinovat, comisia 5", a intervenit Eugen Țurcanu.

Deși ședința extrordinară, la care nu mai era necesar avizul comisiei, a fost convocată imediat după cea ordinară, consilierii liberali nu au dorit să participe. Cum social-democrații dețin majoritatea în Consiliul Local, proiectul de hotărâre privind modificarea componenței Consiliului de Administrație de la Zona Metropolitană a fost votat.

 

 

Spune-ne opinia ta