Chiriașii ANL din municipiul Botoșani cer ajutorul prefectului! FOTO

Mai mulți cetățeni care locuiesc în blocurile ANL din municipiul Botoșani au mers, joi dimineață, la Instituția Prefectului pentru a depune o petiție prin care cer ajutorul reprezentantului Guvernului în teritoriu. 

Chiriașii ANL din municipiul Botoșani cer ajutorul prefectului! FOTO

Oamenii sunt extrem de nemulțumiți de noile cuantumuri ale chiriilor care au fost aprobate în cursul acestei săptămâni de consilierii locali și care în cazul chiriașilor care au peste 35 de ani ajung și la 620 de lei, în cazul apartamentelor cu patru camere. 

Chiriașii ANL din municipiul Botoșani cer prefectului județului "Intervenția de urgență în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cele peste 600 de familii de chiriași din blocurile ANL Botoșani, Majoritatea titularilor de contract au trecut de pragul de 35 de ani iar prețul chiriei la data actuală a crescut de 10-12 ori din cauza stabilirii unui preț de inventar nerealist", după cum se arată în petiția semnată de sute de persoane. 

Chiriașii spun că ar trebui să se țină cont de poziționarea geografică a județului Botoșani unde iernile sunt geroase iar consumul termic începe cu luna octombrie și se termină în luna aprilie.

"Vă solicităm să vă implicați, să luați atitudine deoarece, din păcate, nu vor fi puțini cei care nemaiputând să plătească chiriile și cheltuielile exagerat de mari, vor fi evacuați sau nevoiți să părăsească apartamentele (...) Înțelegem pe deplin necesitatea majorării cuantumului chiriei lunare însă vă rugăm să țineți cont de faptul că salariul minim pe economie nu va fi majorat decât cu aproximativ 20% . Considerăm abuzivă această măsură privind majorarea cu atât mai mult cu cât aplicarea acesteia este retroactivă începând cu data de 1 ianuarie 2017 întrucât contractul prin însăși forma lui reprezintă o înțelegere între părți iar orice modificare în cuprinsul acesteia se face de principiu cu acordul acestora", au mai scris oamenii în petiție.

Prefectul Dan Nechifor s-a întâlnit cu chiriașii ANL și a preluat nemulțumirea acestora, de față fiind prezent și directorul societății Locativa, Florin Gornea. 

Chiriașii au pus în discuție și cumpărarea locuințelor ANL, care în acest moment nu este posibilă la Botoșani întrucât nu au fost întocmite cărțile funcțiare.

Locativa  a făcut demersuri către Consiliul Local să aloce fondurile necesare pentru realizarea acestei operațiuni. 

Prefectul Dan Nechifor le-a transmis chiriașilor ANL că dacă solicită modificarea actului normativ prin care se stabilesc cuantumurile chiriilor să propună și modificările care doresc a fi făcute. Cetățenii au spus că doresc ca baza de calcul a chiriilor să se raporteze la salariul net și nu la salariul brut.

Petiția chiriașilor ANL va fi transmisă la nivel central, a precizat prefectul Dan Nechifor. 





 

 

Spune-ne opinia ta