CNI ar putea finanța lucrările de la Teatrul "Mihai Eminescu". Ce s-a discutat la București!

Investiția începută la Teatrul M. Eminescu din municipiul Botoșani, care de câțiva ani este un șantier pe care nici măcar nu se mai lucrează, ar putea fi finalizată cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI).

 

CNI ar putea finanța lucrările de la Teatrul "Mihai Eminescu". Ce s-a discutat la București!

Nu există nicio certitudine la ora actuală că acest lucru se va întâmpla, totuși o șansă există. În cursul zilei de joi, primarul Cătălin Flutur, alături de reprezentanți din cadrul Primăriei, ai proiectantului, ai firmei Victor Construct, directorul Teatrului, împreună cu deputatul Tamara Ciofu, au participat la o întâlnire, la București, cu cei de la CNI.

Toată documentația actualizată privind această investiție va trebui depusă la CNI, care ulterior o va transmite la Ministerul Dezvoltării Regionale în vederea finanțării.

"Am fost în măsură să ne prezentăm la CNI cu o evaluare făcută de noul priectant de la Teatrul M. Eminescu, o evaluare a lucrărilor cu care am putea eventual să finalizăm construcția teatrului. Această evaluare constă în introducerea pe lângă restul de terminat din contractul cu Victor Construct, ce a rămas din lucrările făcute în cea mai mare parte cu fonduri europene, la care am adăugat valorile consolidării teatrului. Acum trei săptămâni am făcut o adresă către Ministerul Dezvoltării Regionale, când speram să putem să reabilităm teatrul prin PNDL, cât și Companiei Naționale de Investiții, cărora le-am dat o valoare estimativă. Joi am mers cu o valoare mai aproape de adevăr, este vorba de 33 de milioane de lei, sumă anticipată de proiectanți ce ar fi necesară pentru finalizarea lucrărilor", a declarat primarul Cătălin Flutur.

Potrivit edilului, valoarea reală se va stabili atât în urma licitației, cât și la finalizarea lucrărilor de către proiectant. Ca termen pentru proiectant este finalul lunii august, cel târziu până la data de 15 septembrie, urmând ca ulterior documentele să fie duse la CNI care să propună Ministerului Dezvoltării Regionale suma, iar dacă sunt bani, investiția să fie prinsă pe lista CNI.

În cazul în care se vor găsi fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor, acestea vor fi executate de firma Victor Construct, care a câștigat licitația inițială, iar pentru partea de consolidare va fi organizată o licitație separată.

"Dacă există un risc care poate fi remediat și dacă o expertiză ne spune că trebuie consolidat o să consolidăm. Problema este că valoarea de consolidare pare destul de mare, în jur de 16 milioane de lei, ceea ce deja e mult. Contractul cu Victor Construct a fost suspendat în cursul anului trecut, nu reziliat, pentru că nu din cauza lor s-a întâmplat ce s-a întâmplat acolo. Dacă CNI ne ajută cu bani pentru continuarea lucrărilor ar urma ca acest constructor să predea lucrarea CNI. Lucrările de reabilitare în sine vor fi făcute în continuare cu Victor Constrcut, după ce se face în prealabil partea de consolidare, urmând ca CNI să organizeze licitație pentru consolidare. Totul depinde de decizia ministerului să ne prindă lucrarea pe planul lor de investiții", a mai spus primarul.

Municipalitatea are termen până în decembrie 2018 să finalizeze lucrările fără nicio penalizare. 

"Dacă ne încadrăm înseamnă că nu mai dăm înapoi 2,8 milioane de lei, cât s-a lucrat până acum. A fost o lipsă clară de decizie, de asumare a responsabilității pentru că la un moment dat s-a vehiculat că în jur de 800.000 de euro ar fi consolidarea, apoi 1,4 milioane de euro. Atâta timp cât cu greu am obținut o finanțare de 5 milioane de euro pentru reabilitarea clădirii, că dacă știam că se întâmplă așa poate nici nu depuneam proiectul... Am avut 5 milioane pentru reabilitare și am descoperit că ne mai trebuie 1,4 milioane pentru consolidare. Care este decizia corectă? Decât să pierdem cei 5 milioane facem tot posibilul și punem de la noi 1,4 milioane, așa am pierdut și una și alta și acum căutăm întreaga sumă", a conchis Flutur. 

 

Spune-ne opinia ta