Cazul polițistului împușcat mortal: Sindicaliștii se plâng că au dotări din anii '70

Cazul polițistului împușcat mortal: Sindicaliștii se plâng că au dotări din anii '70

La o zi dupa ce un politist a fost impuscat mortal de un barbat cautat pentru talharie, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) condamna ferm lipsa de implicare si nepasarea manifestata de conducerea Ministerului Afacerilor Interne la probleme grave din sistemul de ordine publica.

Cazierul individului cautat in judetul Timis impunea ca politistii sa fie dotati corespunzator, nu cu echipamente de la nivelul anilor 1970, transmite sindicatul. De asemenea, sindicalistii anunta ca la ora 12:00 se tine un moment de reculegere in intreaga tara.

"Biroul Executiv Central al SNPPC si toti membrii nostri de sindicat suntem profund revoltati si indurerati de tragicul eveniment petrecut in zona Recas, judetul Timis, acolo unde, in cursul zilei de ieri, 2 iunie, Cristian Amariei, unul dintre colegii nostri, aflat la datorie, si-a pierdut viata, fiind impuscat cu sange rece de un individ periculos, urmarit international. (...)

SNPPC considera ca unele dintre circumstantele principale, care favorizeaza producerea acestor drame, le reprezinta subfinantarea sistemului de ordine publica, deficitul de personal (care a fost si de 25%), dar si dotarea logistica precara a politistilor din cadrul altor structuri decat cele de interventie si actiuni speciale, care participa la misiuni operative fara a avea mijloace de protectie individuala si armanent adecvate caracterului si gradului de periculozitate al actiunii in care sunt implicati", au transmis, luni, reprezentantii SNPPC.

Potrivit acestora, in cazul de la Timis, "cazierul judiciar al individului urmarit, faptele pentru care era dat in urmarire internationala si previzibilitatea comportamentului sau ar fi necesitat o dotare logistica pe masura, si nu una la nivelul anilor '70".

"Organizatia noastra a tras nenumarate semnale de alarma, la nivelul conducerii MAI, cu privire la necesitatea modernizarii logistice a structurilor implicate in misiuni operative, insa, in ultimii ani, factorii decidenti, in frunte cu ministrul in functie, ne-au oferit doar compasiune si promisiuni, cu ocazia declaratiilor de presa referitoare la decesul sau ultragierea colegilor.

Condamnam ferm lipsa de implicare si nepasarea manifestate la adresa unor probleme majore, cvasicunoscute, ale sistemului de ordine publica gestionat de MAI, atitudini care persista, in pofida deceselor din ultimii ani si a unor ultraje grave la adresa politistilor romani", au mai transmis sindicalistii.

Acestia anunta ca luni, la ora 12:00, politistii din intreaga tara vor tine un moment de reculegere pentru politistul mort in judetul Timis.

"In acest context, toate autospecialele (disponibile) vor stationa si vor avea pornite semnalele acustice si luminoase (politistii vor prezenta omagiul in afara acestora), iar restul personalului, in masura posibilitatii, va intrerupe activitatea si va pastra un moment de reculegere; la sediile unitatilor se pot organiza momente comemorative corespunzatoare.

Transmitem sincere condoleante familiei indoliate si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe colegul nostru, a carei disparitie prematura trebuie sa ne trezeasca odata la realitate! Noi nu vrem ajutoare de inmormantare, noi vrem respect si protectie din partea institutiei in slujba careia ne aflam", au mai anuntat sindicalistii.

Amintim ca un politist de 43 de ani de la Postul de Politie Recas a fost impuscat mortal, in misiune, de Ionel Marcel Lepa, un barbat cautat pentru talharie. Politistul avea in dotare un pistol Carpati model 74, iar agresorul a avut un Glock.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Olimpicii fotbaliști din Botoșani, pe podium la faza zonală a competiției! (Foto)

astăzi, 07:34
10

Echipele reprezentative ale județului Botoșani, care s-au calificat la această fază a competiției, s-au întors acasă cu rezultate remarcabile.”Atât băieții, cât și...

Pecheziții la AJOFM: Trei agenți economici din Botoșani în vizorul Parchetului European!

astăzi, 07:18
98

Organele de cercetare, sub coordonarea procurorilor Parchetului European, în baza unui ordin de percheziţie domiciliară la sediul AJOFM Botoşani, au ridicat documente care au stat la baza fin...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfinţit Mucenic Pafnutie

astăzi, 07:00
16

În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se afla o frumoasă aşezare călugărească întemeiată de Sfântul Hariton şi se numea Lavra Veche, întrucât sfântul o...