Bugetele societăţilor din subordinea CL, aprobate după lungi dezbateri!

Cele patru societăţi din subordinea Consiliului Local şi-au întocmit bugetele pentru anul 2018 şi au necesitat aprobarea consilierilor locali, însă dezbaterile au dus la o adevărată dispută între liberali şi social-democraţi.

Bugetele societăţilor din subordinea CL, aprobate după lungi dezbateri!

Primarul Cătălin Flutur a criticat societăţile subordonate că nu şi-au pliat bugete după cel al municipiului Botoşani, aprobat în cursul acestei luni. De asemenea, edilul a criticat în special Modern Calor, care solicită bani pentru o parte din populaţia municipiului, aproximativ 10%, de la toţi contribuabilii, şi în condiţiile în care au restanţe de încasat de la clienţi. 

"Aceste bugete le votăm după votarea bugetului municipiului, mi se pare un pic forţat de a prezenta un buget doar cu cerinţele societăţilor. Trebuia să vă adaptaţi bugetele, când le prezentaţi spre aprobare Consiliului Local, conform bugetului de venituri şi cheltuieli a Consiliului Local. Eu ştiu cum am gândit, dumneavoastră - acesta este bugetul şi fără el nu supravieţuim. Este o situaţie mai mult decât delicată la absolut toate societăţile din subordinea C.L. Pe oricare dintre directori pe care îi vom întreba o să spuneţi că este un an greu, nu avem bani şi ca în fiecare an îi aşteptaţi de la bugetul local, fără a vă strădui foarte mult, şi îmi asum ceea ce spun, să identificaţi metode de reducere a cheltuielilor şi de sporire a veniturilor. În primul rând să vă colectaţi dumneavoastră banii, că aşa este foarte simplu. Cineva colectează banii, dumneavoastră faceţi o cerere şi după aceea solicitaţi bani de la Primărie. Bugetele nu sunt în concordanţă cu sumele pe care noi putem să le alocăm în cursul anului 2018", a declarat Cătălin Flutur. 

Elidul a mai adăugat că este posibil să se vină cu completări în cursul anului, însă în momentul de faţă CL este pus în situaţia de a vota nişte bugete fără sursă. 

Primarul a fost contrazis de viceprimarul Cosmin Andrei, care a afirmat că este o greşeală mustrarea directorilor societăţilor comerciale pentru că subvenţia se adresează direct populaţiei şi nu societăţilor comerciale.

"Este o abordare greşită mustrarea celor de la societăţile comerciale din subordinea Consiliului Local că şi-au construit bugete pe sumele alocate de la Primărie. Această subvenţie nu este alocată societăţilor comerciale, ci cetăţenilor, indiferent că vorbim de subvenţii la termie sau la transport public. Alt aspect pe care vreau să îl punctez este o întrebare legată de avizul de legalitate asupra bugetului municipiului pe care l-am votat. În prezent nu este venit avizul. Eu consider că trebuie aprobate bugetele, iar dacă vor surveni modificări să le operăm pe parcursul anului", a declarat Cosmin Andrei.

În dezbatere a intervenit şi Florin Sandu, directorul Modern Calor, care a menţionat că bugetul este fundamentat pe hotărâri de CL ce au stabilit această subvenţie şi nu se poate lua în considerare o altă alocare din bugetul municipalităţii, ci trebuie să se meargă pe hotărârea unde este stabilit cât este subvenţia din preţul total. Acesta a dat exemplu comparativ cu anul trecut la alocare, când au fost 7 milioane de lei alocați, iar anul acesta 6 milioane de lei. 

Liberalii au propus reducerea subvenţionării gigacaloriei de la 140 de lei, iar social-democraţii au propus 180 de lei şi în cele din urmă a fost aprobată varianta propusă de consilierii puterii. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum a reușit un pacient să-și câștige în instanță dreptul la tratament gratuit

Luni, 21 Ianuarie 2019
403

Curtea de Apel București a obligat joi, 17 ianuarie 2019, Guvernul României, Ministerul Sănătății, CNAS și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să-i...

Ministrul Educației revine asupra declarației privind repetenții la clasa I: Eu am pus o întrebare și toată lumea a înţeles că Andronescu vrea să-i lase repetenţi

Luni, 21 Ianuarie 2019
273

Ecaterina Andronescu revine asupra declaraţiei potrivit căreia elevii de la clasele primare vor putea fi lăsaţi repetenţi. Potrivit ministrului Educaţiei, noua lege va cuprinde prevederi cu priv...

Adolescentă transportată la Iași în stare gravă, după ce a fost diagnosticată cu meningoencefalită!

Luni, 21 Ianuarie 2019
4882

Copila are 15 ani și a ajuns la medic duminică seară. Fata a intrat în comă, ea fiind transferată de urgență la Iași. Este al cincilea caz confirmat la Botoşani într-un interval de o lun...