Buget de criza la municipiu!

Buget de criza la municipiu!

 Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani  

Sedinta Consiliului Local de astazi, in cadrul careia s-a aprobat bugetul municipiului Botosani, a fost una dintre cele mai linistite din ultimii ani, lipsind disputele si votul "la mustata"!

Bugetul municipiului Botosani pe 2009 este de 185.320 mii lei, un buget echilibrat, dupa cum au apreciat consilierii. Singurele obiectii au aparut in legatura cu suma mare alocata SC Termica, respectiv 19.000.000 lei (190 miliarde lei vechi), din care 15.000.000 lei doar la subventii, restul pentru investitii.

Primarul Catalin Flutur a precizat ca este un buget foarte bine intocmit, cu responsabilitate, si ca nu pare a fi un buget de criza. Cu toate acestea, cultura sau institutiile de cult si restaurare a monumentelor s-au ales cu mult mai putini bani fata de anul trecut.

"Daca din programe ni se aproba doar o treime, probabil aveam bani suficienti pentru a acoperi cheltuielile pana la finele anului. Spre satisfactia noastra, toate proiectele in care ne-am angajat sunt in derulare, aprobate sau urmeaza sa fie semnat contractul de finantare. La partea de venituri nici noi nu am primit sumele in totalitate din TVA sau cote defalcate, ci doar de 70-80%, lucru care a facut sa alocam si noi bani mai putini", a mentionat primarul Catalin Flutur.

Pana si consilierul local Florin Egner s-a declarat satisfacut de forma bugetului, dupa ce, in anii trecuti, isi manifestase dezaprobarea fata de impartirea banilor.

"Foarte bun mi se pare programul de investitii, din 350 miliarde lei vechi, doar 150 miliarde sunt banii nostri. Salut faptul ca municipalitatea a invatat sa atraga fonduri. E totusi o lipsa de lichiditati la nivelul administratiei locale si vom ajunge in situatia de a face un nou imprumut sau o emisiune de obligatiuni. Acest lucru nu trebuie sa ne sperie, pentru ca si la nivel national se procedeaza la fel. Votez pentru fara nici un fel de rezerva, poate pentru prima oara dupa atatia ani", a precizat Florin Egner.

Pentru ca este an de criza, s-au luat si masuri drastice, s-au renegociat contractele de concesiune, iar pe sectorul cheltuieli s-au facut reduceri la combustibil si consumabile cu pana la 30% fata de anul trecut.

"Ii felicit pe cei de la Impozite si Taxe ca, la data de 23 martie 2009, nivelul de incasare este fata de anul trecut de 109,01%. Trebuie sa ne ducem proiectele pana la capat. Botosani va fi un santier imens. Sunt foarte multe proiecte, de aceea va fi necesara achizitionarea unui nou credit sau o emisiune de obligatiuni", a anuntat Flutur.

Catalin Flutur a amintit despre situatia ingrata in care se afla institutiile de cultura, acestea fiind nevoite sa isi completeze bugetul prin veniturile proprii.

"Institutiile de cultura niciodata nu primesc bani si trebuie sa facem noi un efort, vor trebui sa-si mareasca veniturile proprii. Vom gasi solutii sa completam bugetul. Ne-am gandit de exemplu sa vindem o parte din terenurile noastre, care se afla sub constructiile definitive", a precizat edilul-sef.

Pentru institutiile de cultura - Teatrul Mihai Eminescu, Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache si Filarmonica Botosani - au fost prevazuti 5.897 mii lei, fata de un necesar de 8.627 mii lei.

Pentru institutiile de cult si restaurarea momentelor istorice - 277 mii lei, servicii recreative si sportive - 3.167 mii lei, asistenta sociala - 9.050 mii lei, investitii incepute - 23.269 mii lei, investitii noi - 6.139 mii lei.

In sectorul invatamant, la un necesar de 148.803 mi lei, s-a alocat suma de 89.406 mii lei. La Spitalul de Recuperare Sfantul Gheorghe si Spitalul de Pneumoftiziolgie a ajuns suma de 188 mii lei, pentru lucrari de investitii.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
18

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
162

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
52

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...