Botoşani: Poliţiştii locali versus poliţiştii naţionali: cum îşi merită salariile de care beneficiază

"Nu mă deranjează că le-au mărit salariile, nu le-au mărit din buzunarul meu sau al colegilor mei. Ce mă deranjează însă este faptul să pentru noi această majorare salarială este o jignire şi produce o frustrare cumplită, înţelegând de aici că poliţiştii nu reprezintă practic nimic pentru statul român". Este afirmaţia unui poliţist botoşănean, după vestea că salariile poliţiştilor locali vor fi majorate.

Botoşani: Poliţiştii locali versus poliţiştii naţionali: cum îşi merită salariile de care beneficiază

"Poliţiştii locali nu pot avea salarii mai mari decât cei din poliţia naţională, pentru că nu au acelaşi nivel de pregătire şi nici atribuţii de serviciu specifice, cel mult pot fi salarizaţi cu salariul maxim de consilier principal de la funcţionarii publici. Restul este bătaie de joc indirectă cu adresă la cei din poliţia naţională, care, cel puţin, au peste 5 grade mai sus în materie de profesionalism".

"În afară de aplicarea de amenzi contravenţionale, domnii locali nu pot face nimic. Şi aşa împrumută din prerogativele Poliţiei Naţionale, unde cei încadraţi în proporţie majoritară, fac şcoli militare şi chiar Academia de Poliţie. Mi se pare o bătaie de joc crasă la adresa bunului simţ şi a sistemului de ordine şi siguranţă publică!".

"Sunt curajoşi ca nişte lei. În Centrul Vechi nici nu poţi trece de ei".

"Niște băieți fără pregătire. ...Ce calificare au acești băieți? Rușine cu ei, nu sunt buni de nimic, dacă se lasă cu scandal pe undeva fug de le ard picioarele... Trimiteți- i la școală pentru început..."


Acestea sunt părerile botoşănenilor, cititori ai Ştiri.Botoşani.Ro, faţă de hotărârea Consiliului Local din urmă cu o săptămână privind stabilirea salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în cadrul Poliţiei Locale a municipiului Botoşani. Prin acest proiect de lege salariilor poliţiştilor locali cresc şi cu 700, chiar 800 de lei.

Documentele supuse aprobării

De exemplu, un poliţist local clasa I, grad profesional superior, va câştiga un salariu de bază de 4,582 de lei în timp ce unul de clasa a II-a, grad profesional superior, va avea un salariu de bază de 2.929 de lei.

"Grila propusă spre aprobare ca anexă la proiectul de hotărâre pentru personalul din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Botoşani presupune o majorare a salariilor brute faţă de sumele în plată cu valori cuprinse între 200- 1.500 de lei. Spre exemplu, un poliţist local, studii superioare, gradaţia de vechime 5 are în plată la această dată, ca nivel maxim, un salariu de bază de 4.645 de lei şi un salariu brut lunar de 4.885 de lei. Prin grila propusă de sindicat spre aprobare (aprobare de altfel dată de aleşii locali, n.r.), la un coeficient de 3,16 se asigură o creştere pentru un consilier superior, gradaţia 5, salariul de bază de 5.706 lei, deci va avea o creştere pe total salariul de 821 de lei", se arată în raportul de specialitate al Direcţiei Economice a municipiului Botoşani.

Consilierii locali au aprobat grila prezentată de reprezentanţii poliţiştilor locali, în jur de 20 dintre aceştia aflându-se în sala în care se desfăşura şedinţa ordinară.

Potrivit directorului Poliţiei Locale, Ioan Onuţu, structura numără o sută de poliţişti locali.

"91 am operativi, trei sunt pentru pază. 21 de poliţişti se ocupă de disciplina în construcţii, mediu şi activitatea comercială. Zece poliţişti sunt la circulaţie. Avem şapte persoane care asigură dispeceratul de monitorizare video, restul la ordine publică. Se lucrează 24 din 24 de ore. Nu am mai făcut concursuri de angajare de vreo 4-5 ani”, susţine Ioan Onuţu.

Poliţia naţională nu este aşa darnică...

Spre comparaţie, un subofiţer de la Poliţia Municipiului Botoşani, cu vechime de 16 ani în sistem şi toate gradele posibile, câştigă lunar în jur de 3.000 de lei.

"Într-o lună mai puţin, într-o altă lună mai mult, dar ca medie asta e suma pe care o duc acasă. Nici nu mai am putere să mă enervez", spune acesta.

Un alt caz- subofiţer, 12 ani vechime, salariul de aproximativ 2.800.

"În cazul agenţilor de poliţie, baza este minimum pe economie, 1.450 de lei şi asta de câteva luni, pentru că anterior era salariul de bază din 2009. Dacă se mai adaugă la asta norma de hrană de 1.000 de lei, mai mică decât la Poliţia Locală şi nişte sporuri, ajungi la vreo 2.500 de lei. Mi s-a întâmplat să lucrez cu un poliţist local, care nu are atâta vechime, câştiga 3.700 de lei net. Nu e vorba de bani aici, e vorba de frustarea ta, ca poliţist al poliţiei naţionale, de la care toată lumea aşteaptă atât de multe. Se presupune că tu trebuie să ai o anumită mândrie, că reprezinţi autoritatea statului...".

Potrivit ultimelor date postate pe site-ul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, un ofiţer de poliţie cu funcţie de comandă a câştigat între un minim de 3.153 de lei şi 11.333 lei în timp ce un ofiţer fără funcţie de comandă a câştigat între 1.634 de lei şi 5.957 de lei. În cazul agenţilor de poliţie, salariile sunt cuprinse între 1.847 de lei şi 4.196 de lei- aferente funcţiilor cu comandă şi între 1.486 de lei şi 4.811 lei în cazul funcţiilor fără comandă. Mai trebuie spus că din toate "armele" MAI şi MApN, poliţiştii sunt singurii care nu au beneficiat de majorările salariale cu 15% acordate în urmă cu câteva luni.

În schimb, în şedinţa de Guvern de vineri, s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se aplică majorări salariale. Concret, polițiștii din Ministerul Afacerilor Interne și unitățile/instituțiile/structurile aflate în subordinea sa beneficiază de majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie. Personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu excepția personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, beneficiază de majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază.

Explicații

Viceprimarul Cosmin Andrei consideră că diferenţele salariale dintre un poliţist local şi unul naţional apar şi din cauza normei de hrană.

"S-a folosit acelaşi act normativ când s-a dat norma de hrană şi se oferă la numărul de zile lucrătoare. Această normă de hrană reprezintă o facilitate acordată poliţiştilor locali şi se poate lua înapoi, funcţie de prevederile bugetare, nu reprezintă o siguranţă. Am susţinut majorarea salarială pentru că PSD nu este adeptul tăierii salariilor şi noi întotdeauna am acordat drepturi cetăţenilor. Este nevoie de Poliţia Locală, în municipiu cu siguranţă sunt utili şi în sprijinul pe care îl acordă poliţiştilor naţionali. Aceste diferenţe salariale, dacă sunt, sunt de o lună de zile. Până acum poliţia locală a avut salarii de mizerie: 700 de lei un agent în stradă care îşi punea viaţa în pericol. Majorările nu sunt aşa spectaculoase, dacă aduni norma de hrană iese un salariu decent. Aşteptările cetăţenilor sunt mai mari? Sunt de acord, trebuie să fie mai multă implicare, să aibă o atitudine...", susţine viceprimarul Cosmin Andrei.

Să recapitulăm: cu ce se ocupă poliţiştii locali?

"Pot aplica sancţiuni la legea 61 pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Acest act normativ este superior HCL 355 care impune o serie de norme privind gospodărirea oraşului, act normativ care este opozabil şi prin care poliţiştii locali aplică sancţiuni pentru resturi lăsate pe carosabil de conducătorii auto, pentru cetăţenii care aplică hârtii, pentru cei care nu strâng în urma câinilor de companie, aspecte care ţin de acest HCL. Pe partea de serviciu rutier, aplică sancţiuni pentru parcarea neregulamentară, nu pot opri maşinile în mers decât într-o singură condiţie, atunci când merg pe Interzis, dar sunt în patrule cu Poliţia Rutieră şi lucrează cot la cot cu aceştia şi îi ajută în aplicarea celorlalte sancţiuni pe Codul rutier. Apoi, avem disciplina în construcţii, unde se urmăreşte ducerea la îndeplinire a autorizaţiilor de construire, ceea ce înseamnă ocuparea domeniului public sau respectarea cu rigurozitate a acestor autorizaţii de construire, nemaivorbind de existenţa sau inexistenţa acestor autorizaţii. Un alt compartiment este protecţia mediului, apoi cel aferent agenţilor economici", explică viceprimarul Cosmin Andrei.

Concluzia vă aparţine dumneavoastră, cititorii Ştiri.Botoşani.Ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani (Cinema „Unirea”) în perioada 10-12 mai cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
21

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
33

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
79

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...