Botoşani: Plaja de la Stânca, ţinta unor controale pentru respectarea legalităţii în funcţionare! FOTO

În urmă cu aproape o lună, Ştiri.Botoşani.Ro scria despre plaja de la Stânca- Ştefăneşti şi despre lipsurile ei. Au trecut patru weekenduri de atunci şi nimic nu s-a schimbat. S-au mişcat în schimb instituţiile statului.

Botoşani: Plaja de la Stânca, ţinta unor controale pentru respectarea legalităţii în funcţionare! FOTO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

În urma mai multor sesizări, instituţiile deconcentrate cu rol de control au fost trimise în ultimele zile la Stânca- Ştefăneşti, acolo unde un operator privat a amenajat o plajă pentru cei care nu au timp sau resurse să ajungă pe litoral.

Plaja este amenajată cu nisip şi balast, au fost montate mese şi scaune, sunt servite gustări şi băuturi răcoritoare, iar atmosfera este întreţinută de un DJ. Intrarea pe proprietatea agentului economic costă 5 lei pe autoturism, iar aglomeraţia este mare, în condiţiile în care sute de maşini parchează în zona plajei în fiecare weekend şi nu numai.

Problema este că scăldatul este interzis, operatorul economic refuzând să-şi asume răspunderea pentru cei care încalcă sfaturile de pe cele două plăcuţe de avertizare montate la câteva zeci de metri de plajă: "Scăldatul interzis" şi "Zonă necontrolată sanitar şi nerecomandată îmbăierii". Cum ar veni- "poftim o bomboană! nu pune mâna, că eşti diabetic!".

Scăldatul este interzis şi pentru că operatorul economic nu a angajat un salvator, prezenţă de altfel obligatorie pentru orice loc de îmbăiere autorizat. Altfel spus, fără salvator, fără autorizaţie.

Curios este însă faptul că, de o lună de zile, nimeni din Primăria Ştefăneşti nu şi-a pus problema că totuşi chiar şi agentul economic trebuie să funcţioneze în baza unei autorizaţii. Ba chiar primarul Florin Buţura a încurajat iniţiativa operatorului economic.

A fost nevoie însă ca mai multe persoane să facă sesizări la Instituţia Prefectului, în condiţiile în care clipurile de prezentare a "mării Moldovei", instituţia este amintită drept partener. Fals, în condiţiile în care statutul Prefecturii interzice astfel de parteneriate, iar principalul său rol este de a asigura legalitatea. Mai mult, prefectul Dan Şlincu şi-a exprimat sprijinul pentru orice iniţiativă privată menită să desfăşoare activităţi de relaxare destinate botoşănenilor însă în termeni legali, nu altfel. În sensul în care să direcţioneze o solicitare a operatorului economic, ce nu a ajuns nici acum pe în studiul specialiştilor din Prefectură, către instituţiile abilitate să autorizeze o astfel de activitate.

"La Instituţia Prefectului am primit mai multe sesizări despre activitatea care se desfăşoară în zona lacului de acumulare de la Ştefăneşti. Am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai mai multor instituţii cu competenţă de avizare pentru activităţile care se desfăşoară în zona respectivă. Susţin ca cetăţenii judeţului să beneficieze de un asemenea loc de recreere, de agrement în zonă, dar trebuie să mă asigur că cetăţenii respectivi o fac fără a-şi pune viaţa în pericol şi toate activităţile din zona respectivă trebuie să corespundă din punct de vedere legal. De aceea am solicitat tuturor reprezentanţilor să ne transmită o informare vizavi de ceea ce se întâmplă în locul respectiv", declară Dan Şlincu, prefectul judeţului.

Printre instituţiile de control trimise la Ştefăneşti se numără Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciul de Gospodărire a Apelor, Barajul Stânca- Ştefăneşti, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Botoşani, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţia de Protecţie a Mediului, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi Primăria Oraşului Ştefăneşti. Urmează ca în următoarele zile, instituţiile amintite să transmită Instituţiei Prefectului rapoartele de constatare.
 

Despre plaja de la Stânca- Ştefăneşti, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

Botoşani: Spaţii de scăldat în care este interzis scăldatul! "Cei care se scaldă o fac pe propria răspundere!"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
16

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
150

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
340

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....