Bani publici cheltuiţi nejustificat, recuperaţi în instanţă de la un fost primar
BOTOSANI

Atunci când Curtea de Conturi depistează cheltuieli nejustificate, impune recuperarea prejudiciului. Multe instituţii publice botoşănene au fost puse în situaţia de a se îndrepta împotriva propriilor angajaţi sau directori în urma unor astfel de constatări.

Bani publici cheltuiţi nejustificat, recuperaţi în instanţă de la un fost primar

Situaţia se întâmplă şi la Unitatea Administrativ- Teritorială Răuseni, după ce actuala conducere a Primăriei l-a acţionat în judecată pe fostul primar Florin Olaru.

Totul a început de la lucrările de reabilitare a unui drum comunal, Răuseni- Doina, Primăria perfectând un contract cu societatea ABA Impex SRL. Numai că lucrările pe cei 4,5 kilometri de drum nu au fost achitate la timp, ci pe tranşe. Astfel că societatea a dat în judecată Primăria Răuseni, cerând în instanţă plata integrală a lucrării precum şi penalităţi de întârziere, dobânzi şi accesorii, plus cheltuieli de judecată, de executare şi aşa mai departe.

Înainte de primul termen, Primăria a achitat restul de bani, rămânând în discuţie însă accesoriile. Cum nu a formulat întâmpinări şi cum nu a dat dovadă de bună-credinţă în instanţă, unitatea administrativ-teritorială a pierdut inclusiv la Curtea de Apel Suceava, astfel că a fost obligată să achite peste 35.000 de lei.

Toate bune până la un control al Curţii de Conturi, când inspectorii au considerat că potrivit legii, dacă primăria îşi plătea facturile timp, nu mai putea fi obligată să achite penalizări, impunându-i astfel să o recupereze.
Astfel că acum Unitatea Administrativ-Teritorială l-a chemat în judecată pe fostul primar Florin Olaru, în mandatul căruia s-a derulat contractul cu ABA Impex şi care a dispus plata penalizărilor, aşa cum arăta decizia instanţei.

În prezent consilier local, după cele patru mandate în fruntea Primăriei, Florin Olaru susţine că nu ştie de acţiunea actualei conduceri a primăriei împotriva sa.

"Acum aud pentru prima dată. Sunt consilier local, dar nu mi-a spus nimeni că am fost dat în judecată şi nici nu ştiu pentru ce. O să mă duc pe la Primărie să văd despre ce e vorba", spune Florin Olaru.

Actualul primar al comunei, Maria Jijie, susţine că atât timp cât Curtea de Conturi a dispus recuperarea prejudiciului de 35.000 de lei, nerespectarea deciziei ar însemna necazuri.

"Executantul lucrării a executat silit Primăria şi s-a făcut plata penalităţilor de întârziere şi a dobânzilor, Curtea de Conturi asta a imputat. Ştiu că se punea la un moment dat problema să fie prescrisă, dar prin semnarea procesului verbal de constatare a Curţii de Conturi, a început un nou termen, practic datoria a fost recunoscută", explică Maria Jijie.

Urmează însă ca instanţa să stabilească un prim termen în proces. Şi alţi foşti primari au ajuns să fie condamnaţi de instanţă la plata unor despăgubiri. Ultimul exemplu este Dumitru Timişag, primar al comunei Răchiţi până în 2014, când şi-a pierdut mandatul din cauza unui raport al ANI. Timişag a fost obligat de instanţă să plătească despăgubiri de peste 150.000 de lei din cauza unor actualizări ilegale ale valorilor de contract încheiat cu o societate de construcţii.

Despre acest subiect, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Din ciclul "Prinde orbul, scoate-i ochii": un fost primar botoşănean nu are bunuri care să fie executate silit!

 

Spune-ne opinia ta