Bani plătiţi nelegal de Nova Apaserv pe avocaţi! Ce a descoperit Curtea de Conturi!

Bani plătiţi nelegal pe servicii juridice, care au diminuat resursele societăţii Nova Apaserv! Aceasta este concluzia inspectorilor Curţii de Conturi, care la finele anului trecut au făcut un control la operatorul Nova Apaserv.

Bani plătiţi nelegal de Nova Apaserv pe avocaţi! Ce a descoperit Curtea de Conturi!

Verificările făcute de cei de la Curtea de Conturi, şi care au vizat anii 2015-2016, au stabilit că societatea avea încheiat un contract de servicii juridice, cu o firmă de avocatură, pentru procesele din instanţă, dar în acelaşi timp avea în cadrul societăţii şi propriii jurişti.

În luna februarie 2016, între SC Nova Apaserv şi o societate civilă profesională de avocaţi a fost încheiat un contract de prestări servicii de asistenţă juridică, consultare şi reprezentare juridică cu o valoare de 19.500 lei/lună, fărăTVA, respectiv 234.000 de lei pentru întreaga durată a contractului de 12 luni.

“Din verificarea efectuată am constatat faptul că, potrivit statului de funcţii aprobat în data de 22.09.2015, entitatea are în structură un număr de patru consilieri juridici. Având în vedere faptul că entitatea are în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, contractarea activităţilor de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare juridică poate fi realizată numai cu aprobarea şi mandatarea reprezentanţilor statului sau unităţilor administrativ-teritoriale în organele de conducere ale acestora, în speţă Consiliul Judeţean Botoşsani, lucru care în fapt nu s-a realizat. Şi în anul 2015 a fost încheiat un contract cu aceeaşi firmă de avocatură cu o valoare de 234.000 lei pe 12 luni, în condiţiile în care avea în structura organizatorică doi consilieri juridici, dar fără a avea aprobările prevăzute de lege în acest caz”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, deşi societatea Nova Apaserv a contractat aceste servicii juridice, nu numai că nu a înregistrat o diminuare a valorii soldului clienţilor neîncasaţi, ce depăşesc 270 de zile de la data scadenţei ci, din contră, a înregistrat o creştere a valorii acestui sold de la 4,7 milioane lei la data de 31 decembrie 2014 la 5,9 milioane lei la data de 31 decembrie 2015.

O situaţie simliară se constată şi în cazul clienţilor neîncasaţi.

”Entitatea nu a făcut dovada unor situaţii temeinic justificate precum şi faptul că personalul de specialitate juridică din subordine nu poate asigura astfel de servicii, fiind încălcate prevederile legale. Abaterea constatată s-a datorat faptului că persoanele din conducerea entităţii nu şi-au îndeplinit atribuţiile prevăzute de lege, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative”, se mai precizează în raportul Curţii de Conturi, valoarea sumelor plătite nelegal, potrivit inspectorilor, fiind de 495.309 lei, în anii 2015 şi 2016.

“Prin neplata cu respectarea prevederilor legale au fost diminuate resursele operatorului, au fost majorate nelegal cheltuielile cu aceste servicii, fapt ce a determinat diminuarea rezultatulului exerciţiului financiar al profitului impozabil şi implicit a impozitului pe profit în anul 2015 şi 2016”, este concluzia Curţii de Conturi.

De partea cealaltă, reprezentanţii Nova Apaserv au transmis celor de la Curtea de Conturi că serviciile nu s-au suprapus cu activitatea vreunui compartiment din cadrul societăţii. Serviciul juridic de la Nova Apaserv a fost externalizat în anul 2012.

Pentru a nu mai exista probleme, cei de la operatorul de apă au solicitat ca denumirea posturilor de consilier juridic din cadrul unităţii să fie schimbată în experţi jurişti.

Consilierii judeţeni au aprobat de curând încheierea unui nou contract cu o firmă de avocatură, cel vechi expirând pe data de 11 februarie.

 

Spune-ne opinia ta