Bani mai multi pentru asistentii care au in ingrijire adulti cu handicap, dar si restrictii si amenzi!

Bani mai multi pentru asistentii care au in ingrijire adulti cu handicap, dar si restrictii si amenzi!

Guvernul a decis marti, in sedinta, ca asistenul personal care ingrijeste un adult cu handicap accentuat sa primeasca, pe langa salariu, o alocatie lunara de 600 de lei pe luna, iar cel care ingrijeste un adult cu handicap grav sa primeasca 750 de lei pe luna.

Potrivit modificarilor adoptati marti prin OUG la Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asistentul care are in ingrijire un adult cu handicap accentuat va primi, pe langa salariu, o alocatie de 600 de lei pe luna, in timp ce asistenul care ingrijeste un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe luna.

Prin proiectul de OUG cresc si sanctiunile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati. Astfel, amenzile, care se aplica in cazul impiedicarii accesului la evenimente culturale, educative si sportive, la servicii de transport sau la acces in institutii, cresc de la 6.000 - 12.000 de lei la 10.000 - 20.000 de lei.

O alta masura luata prin Ordonanta adoptata marti se refera la nivelul de finantarea nerambursabila pentru proiectele ONG-urilor. Astfel, procentul de finantare a proiectelor realizate de ONG-uri. Astfel, acesta se va mari de la 90 la suta la 98 la suta, arata ziare.com.

"Cu alte cuvinte, incercam sa sustinem ONG-urile sa se implice si mai mult, in conditiile in care am observat ca acestea nu accesau fonduri nerambursabile pentru ca nu aveau cota de 10 la suta necesara cofinantarii, iar banii ramaneau de foarte multe ori necheltuiti", a explicat premierul Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

De asemenea, persoanele cu dizabilitati vor primi o legitimatie de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), in baza careia persoana cu handicap va putea beneficia de toate drepturile si facilitatile. Minsiterul Muncii spune ca in acest fel se va evita folosirea abuziva a certificatului de handicap.

Este introdus, prin OUG, si biletul unic de transport interurban. Pana acum, biletele de calatorie erau tiparite de operatorul de transport si asigurau calatoria, spre exemplu, fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum, beneficiarul va putea folosi combinat tipurile de transport.

"Ordonanta de urgenta aprobata astazi creeaza si cadrul legal pentru finantarea masurilor de protectie asigurate de furnizori privati (asociatii si fundatii) de la bugetul de stat. Paradigma se schimba in sensul ca nu se va mai finanta locul intr-o institutie, ci serviciile oferite persoanelor cu dizabilitati, cu accent pe nevoile persoanei, si nu pe cele ale unui sistem invechit, care a devenit neperformant", mai spun reprezentanii ministerului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
277

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5319

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
208

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...