Avariile în reţeaua de alimentare de apă: efectele le cunoaştem, care sunt cauzele?

Ne enervăm cumplit atunci când nu avem apă la robinete. Punem mâna pe telefon, sunăm în stânga, în dreapta, batem darabana în masă, aşteptăm. Apoi ne întrebăm de ce se întâmplă atâtea avarii, atâtea opriri, de ce unii botoşăneni nu au apă la robinete, nu-şi pot folosi maşinile de spălat sau centralele de apartament? Câteva explicaţii, fără pretenţia de a fi exhaustive.

Avariile în reţeaua de alimentare de apă: efectele le cunoaştem, care sunt cauzele?

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

320 de kilometri de conducte străbat municipiul Botoşani şi au ca rol transportul apei la robinetele clienţilor Nova Apaserv. 320 de kilometri de conducte de dimensiuni diferite şi din materiale diferite. Din nefericire, însă, pentru anul 2017 în care ne aflăm, cea mai mare parte a acestor conducte sunt vechi, de zeci de ani (unii ar spune chiar o sută de ani).

Nu de puţine ori, muncitorii echipelor de intervenţie Nova Apaserv au avut surpriza să constate că sunt conducte din materiale mult mai sensibile decât azbestul şi care la o simplă lovitură de ciocan se sparg în cioburi. Cum să suporte, în acest caz, presiunea apei care trece prin toate aceste conducte?

S-a vorbit în repetate rânduri că programul ISPA a modernizat conducte, însă prea puţini au recunoscut adevărul: a fost vorba de reabilitarea a nici un sfert din conductele ce se găsesc sub municipiul Botoşani. Şi atunci să ne mai mirăm de ce zi de zi în oraş sunt avarii, de ce străzile sunt găurite pentru ca muncitorii să poată petici, atât cât se poate? E nevoie de investiţii serioase în reţeaua de alimentare cu apă, fapt admis şi de conducerea Nova Apaserv.

Am pornit de la un exemplu: o conductă cu diametrul de 500 de milimetri se sparge constant în zona Sucevei. S-a întâmplat chiar şi vinerea trecută, atunci când viscolul şi vântul puternic îşi făceau de cap. Nu s-a putut remedia în totalitate ci doar s-a peticit, urmând ca atunci când şi vremea o va permite, să se înlocuiască o porţiune mai mare de conductă. Asta însă va presupune întreruperea furnizării apei în aproape jumătate de oraş. De ce? Pentru că nu se poate opri apa doar în cartierul Sucevei.

Managerul Nova Apaserv, Ady Petruşcă, susţine că îşi doreşte şi consideră absolut necesare o investiţie în sectorizare, adică în montarea de vane în mai multe puncte din municipiu, astfel încât opririle să se poată face punctual. "Credeţi că nouă ne convine să lucrăm într-un punct din municipiu şi să nu aibă apă botoşănenii din celălalt colţ al oraşului? Este necesară această sectorizare, dar este nevoie de bani. O vom face, dar nu dau niciun termen", spune Ady Petruşcă.

O altă problemă o reprezintă subdimensionarea conductelor, despre care, de asemenea, se vorbeşte de ani de zile, dar nimeni nu-şi asumă acest "defect". Şi tot programul ISPA ar fi trebuit să rezolve problema, dar nu s-a întâmplat. Chiar de atunci se spune că nu este normal să înlocuieşti o conductă cu un diamentru de 100 mm (e doar un exemplu) cu una de 60 de mm şi să spui că ai eficientizat alimentarea. Da, e o conductă de polietilenă de înaltă densitate, care ar trebui să reziste mai bine decât cele de azbest sau oţel, însă alimentarea cu apă nu va fi mai eficientă, debitul nefiind suficient. Sunt cartiere de blocuri în care apa nu apucă să urce până la etajele superioare tot din cauzza subdimensionării reţelei. Şi asta pentru că pe conductele de alimentare s-au tot legat alţi şi alţi consumatori.

Pe strada Griviţa, de exemplu, oamenii din mai multe scări de bloc trăiesc un adevărat coşmar din cauza asta. "Nu avem apă! A trebuit duminică seară să aştept să se facă ora 23:30 să-mi pot spăla copiii pentru că atunci consumul pe scară a scăzut şi mi-a funcţionat centrala termică. De spălat la maşină nici nu mai spun, bag apă cu bidoanele. În ultimele zile am remarcat că nici rezervorul de la wc nu se umple cum trebuie. Nu e o problemă de ieri, de azi, ci de ani de zile, însă acum ne-a ajuns cuţitul la os. Copilul meu de 5 ani mă întreba duminică seară, cu ochii lipiţi de somn: mamă, dar când vine apa? Dacă o să verificaţi în registre, o să vedeţi şi câte sesizări am făcut şi nu doar eu, ci şi vecinii de pe scară. Nu mai putem să ne spălăm la lighean, suntem totuşi în 2017", spune o botoşăneancă ce locuieşte într-un bloc de pe Griviţa.

Problema este cunoscută la nivelul conducerii Nova Apaserv. "Acolo este vorba de o subdimensionare a reţelei şi o vom rezolva cât de repede vom putea. Prefer să nu dau un termen, dar o vom face pentru că înţelegem situaţia. Mai sunt zone în municipiu unde se întâmplă la fel. Vom lua măsuri, asta e un angajament", spune Ady Petruşcă, managerul Nova Apaserv.

 

Spune-ne opinia ta