Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici, dar iau în calcul un risc: ca pe șefi să nu-i intereseze!

Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici, dar iau în calcul un risc: ca pe șefi să nu-i intereseze!

   Foto: Profit.ro

Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici prin aplicarea în administrație a unor standarde de integritate, pe care șefii instituțiilor publice să le urmărească dacă sunt respectate de angajații lor și să intervină când este cazul, dar iau în calcul, în același timp, și un risc. Și anume ca pe acei șefi să nu-i intereseze, arata Profit.to.

Într-un limbaj greoi și vorbind despre ''Creșterea integrității instituționale prin includerea măsurilor de prevenire a corupției ca elemente obligatorii ale planurilor manageriale și evaluarea lor periodică ca parte integrantă a performanței administrativ'', Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a pregătit pentru Guvern un plan care prevede ''introducerea de ținte de management pentru funcțiile de conducere privind gradul de conformitate administrativă și de implementare a standardelor legale de integritate, precum și aplicarea corelativă de măsuri manageriale corective''.

Într-un limbaj mai accesibil, aceasta presupune ca șefii din instituțiile publice să se asigure că angajații lor nu acceptă mită pentru a presta servicii și să intervină dacă observă probleme.

Planul este gândit pentru anul viitor și nu are implicații financiare suplimentare, dar Agenția ia în calcul și un risc: Lipsa interesului conducerii instituției publice !

Aceeași situație este întâlnită și la un alt obiectiv, cel în care să fie adoptată o declarație de aderare la valorile fundamentale, principiile și obiectivele Strategiei Naționale Anticorupție. Aici, riscul luat în calcul de ANFP este un nivel scăzut de implicare a instituțiilor publice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Dobre: Voucherele de vacanţă, acordate tuturor angajaţilor din sistemul public de la 1 ianuarie 2018

astăzi, 10:59
156

Voucherele de vacanţă vor putea fi acordate de orice instituţie publică, începând de la 1 ianuarie 2018, iar pentru acest lucru sunt bugetate 1,7 miliarde de lei, a declarat, joi sear...

10 SEMNE că ai prea mult estrogen în corp și cum îți este afectată sănătatea

astăzi, 10:24
213

Un important hormon feminin este estrogenul, responsabil pentru buna funcționare a sistemului reproducător. E foarte important să menținem doza optimă a acestui hormon, ceea ce este foarte greu, ...

Firmele medii vor risca amenzi mai mici dacă nu depun la timp declarațiile fiscale, au votat senatorii

astăzi, 09:15
70

 Codul de procedură fiscală ar urma să sufere mai multe modificări, inclusiv la capitolul sancțiuni, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Senat. Astfel, faptele care constit...