Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici, dar iau în calcul un risc: ca pe șefi să nu-i intereseze!

Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici, dar iau în calcul un risc: ca pe șefi să nu-i intereseze!

   Foto: Profit.ro

Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici prin aplicarea în administrație a unor standarde de integritate, pe care șefii instituțiilor publice să le urmărească dacă sunt respectate de angajații lor și să intervină când este cazul, dar iau în calcul, în același timp, și un risc. Și anume ca pe acei șefi să nu-i intereseze, arata Profit.to.

Într-un limbaj greoi și vorbind despre ''Creșterea integrității instituționale prin includerea măsurilor de prevenire a corupției ca elemente obligatorii ale planurilor manageriale și evaluarea lor periodică ca parte integrantă a performanței administrativ'', Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a pregătit pentru Guvern un plan care prevede ''introducerea de ținte de management pentru funcțiile de conducere privind gradul de conformitate administrativă și de implementare a standardelor legale de integritate, precum și aplicarea corelativă de măsuri manageriale corective''.

Într-un limbaj mai accesibil, aceasta presupune ca șefii din instituțiile publice să se asigure că angajații lor nu acceptă mită pentru a presta servicii și să intervină dacă observă probleme.

Planul este gândit pentru anul viitor și nu are implicații financiare suplimentare, dar Agenția ia în calcul și un risc: Lipsa interesului conducerii instituției publice !

Aceeași situație este întâlnită și la un alt obiectiv, cel în care să fie adoptată o declarație de aderare la valorile fundamentale, principiile și obiectivele Strategiei Naționale Anticorupție. Aici, riscul luat în calcul de ANFP este un nivel scăzut de implicare a instituțiilor publice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Regiunile din care au emigrat cei mai mulţi români în 2017. Moldova, pe primul loc în topul migraţiei!

astăzi, 11:39
78

3,4 milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate sau stabiliţi definitiv acolo cu tot cu familii. Cifrele vin de la Organizaţia Naţiunilor Unite, ai cărei reprezent...

Este legal să circuli cu viteză foarte mică? Ce spune legea din România?

astăzi, 11:17
185

Contrar credinței populare, nu toți șoferii circulă cu viteză pe străzile din România. Totuși, mulți se întreabă dacă este permis ca unii dintre conducători auto să circule cu ...

Ce trebuie să știe orice femeie despre cezariană!

astăzi, 11:01
117

O operatie cezariana este nasterea chirurgicala a unui copil. Aceasta implica o incizie in abdomenul mamei si una in uter. Este o procedura comuna care este utilizata pentru a naste aproximativ 1 din ...