Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici, dar iau în calcul un risc: ca pe șefi să nu-i intereseze!

Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici, dar iau în calcul un risc: ca pe șefi să nu-i intereseze!

   Foto: Profit.ro

Autoritățile și-au propus să limiteze coruperea funcționarilor publici prin aplicarea în administrație a unor standarde de integritate, pe care șefii instituțiilor publice să le urmărească dacă sunt respectate de angajații lor și să intervină când este cazul, dar iau în calcul, în același timp, și un risc. Și anume ca pe acei șefi să nu-i intereseze, arata Profit.to.

Într-un limbaj greoi și vorbind despre ''Creșterea integrității instituționale prin includerea măsurilor de prevenire a corupției ca elemente obligatorii ale planurilor manageriale și evaluarea lor periodică ca parte integrantă a performanței administrativ'', Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a pregătit pentru Guvern un plan care prevede ''introducerea de ținte de management pentru funcțiile de conducere privind gradul de conformitate administrativă și de implementare a standardelor legale de integritate, precum și aplicarea corelativă de măsuri manageriale corective''.

Într-un limbaj mai accesibil, aceasta presupune ca șefii din instituțiile publice să se asigure că angajații lor nu acceptă mită pentru a presta servicii și să intervină dacă observă probleme.

Planul este gândit pentru anul viitor și nu are implicații financiare suplimentare, dar Agenția ia în calcul și un risc: Lipsa interesului conducerii instituției publice !

Aceeași situație este întâlnită și la un alt obiectiv, cel în care să fie adoptată o declarație de aderare la valorile fundamentale, principiile și obiectivele Strategiei Naționale Anticorupție. Aici, riscul luat în calcul de ANFP este un nivel scăzut de implicare a instituțiilor publice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata de Senat: Copiii nevaccinati nu vor fi primiti in gradinite si scoli!

astăzi, 12:07
108

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 99 de voturi "pentru" si o abtinere, proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, potrivit careia sanctiunile pentru parintii care refu...

Dinastia Loteria Iași, cu botoșăneni din tată-n fiu!

astăzi, 10:04
492

Trei botoșăneni s-au aciuat la vârful Loteriei, Liliana Mincă făcându-le pârtie lui Corneliu și George Popescu, tată și fiu, care și-au pasat funcția de director în fa...

Șofer începător? Iată 9 secrete pe care nu ți le spune nimeni la școala auto!

astăzi, 09:46
1734

Pentru a obține permisul de conducere trebuie să reții câteva reguli, să știi cum să te comporți în trafic și să respecți legislația în ceea ce privește traficul rutier. ...