Autoritățile au decis: Pădure în loc de pășune, la Știubieni!

Au protestat în fața primăriei, au mers să se plângă și prefectului, dar nu au reușit să obțină ceea ce și-au dorit.

Autoritățile au decis: Pădure în loc de pășune, la Știubieni!

Mai mulți cetățeni din comuna Știubieni au fost în urmă cu câteva zile la Instituția Prefectului și s-au plâns că rămân fără păşuni pentru că o comisie responsabilă să stabilească ce terenuri degradate vor fi împădurite printr-un program naţional ar fi produs erori, în sensul că lucrările vor avea loc pe o suprafaţă nedegradată.

Prefectul județului, Dan Șlincu, s-a deplasat în comuna Știubieni pentru a vedea la fața locului care este situația.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a constatat că suprafața pe care urmează a fi făcută împădurirea esta într-adevăr degradată, o mică parte putând fi utilizată pentru pășune. În aceste condiții, lucrările de împădurire vor continua iar autoritățile locale din Știubieni vor trebui să le ofere oamenilor o altă zonă unde să poată concesiona pășunea.

"Am decis să facem o vizită în localitate. Am avut o ședință cu secretarul, viceprimarul și primarul. Am analizat situația din ambele părți, pe de o parte a cetățenilor, care rămân fără pășune în zona respectivă și cea a interesului local, al comunității, de împădurire a zonei respective. Am avut o informare de la executantul lucrării prin care ne aducea la cunoștință că lucrarea trebuie efectuată până la data de 1 mai 2017, cel târziu. În localitatea Știubieni nu există niciun metru pătrat de pădure, am fost și am văzut suprafața de teren, până într-un hectar este teren plat, cealaltă este de teren degradat. Toți cei prezenți la discuție am ajuns la concluzia că trebuie îndeplinită solicitarea executantului și trebuie pus la dispoziție terenul respectiv pentru împădurire. S-a transmis o adresă către firma care execută lucrarea și așteptăm să vină să continue lucrările. Va avea loc o relocare printr-un act adițional la contractul de concesiune, o relocare pe o altă suprafață de pășune", a declarat prefectul Dan Șlincu.

În anul 2009, Consiliul Local Ştiubieni a aprobat o hotărâre prin care comuna să fie înscrisă în programul de împăduriri al terenurilor degradate dar fondurile au fost acordate abia anul trecut. În tot acest timp, aproximativ 35 de fermieri au primit prin concesiune ca şi păşune o parte din terenurile care urmează să fie împădurite.

 

 

Spune-ne opinia ta