ATENȚIE! Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se specifică procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar!

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre prin care se specifică procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe carosabil!

ATENȚIE! Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se specifică procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar!

"Ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvern printr-o hotărâre adoptată azi (joi, nota red.), prin care s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a ordonanței de urgență 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, astfel încât să fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicării acestei măsuri. Procedura instituită de Guvern nu vizează un rol punitiv, acest lucru intrând în sfera răspunderii contravenționale, și propune un set de reguli procedurale care să descurajeze apariția practicilor abuzive și deturnarea scopului măsurii într-unul comercial, adică samsarii de mașini, cei care ridicau mașini", a declarat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit lui Liviu Iolu, reglementarea stabilește clar faptul că ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune în una din situațiile prevăzute de articolul 143 din Regulament, când vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă, respectiv: în toate cazurile în care e interzisă oprirea voluntară, în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația "Staționarea interzisă" și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării, pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 metri, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, în pante și în rampe, în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația "Staționare alternantă", potrivit Agerpres.

Liviu Iolu a mai spus că măsura nu va fi dispusă sau, dacă a fost dispusă, executarea ei va înceta dacă în vehicul e vizibilă prezența unor persoane.

Aplicarea măsurii nu se justifică în situația unui vehicul care realizează acțiuni de intervenție sau misiuni care au caracter de urgență, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform comunicatului, actul normativ stabilește operațiunile și regulile măsurii tehnico-administrative. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiții care exclud deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat. Totodată, transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare. Depozitarea se face numai în spații corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deținerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Guvernul precizează că hotărârea aduce și o serie de îmbunătățiri ale Regulamentului în privința parcării pe trotuar, astfel că staționarea vehiculului este posibilă numai dacă acel trotuar este amenajat în acest scop, prin marcaje și semnalizare corespunzătoare.

Amenajarea parcării pe trotuar va fi posibilă numai dacă: se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 metri lățime; accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă; poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.

Totodată, nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 metri de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.

Actul normativ se referă și la o serie de obligații stabilite de Regulament pentru conducătorii de biciclete. Astfel, bicicleta trebuie să fie echipată cu elemente sau dispozitive care să asigure vizibilitatea acesteia în trafic, în special pe timp de noapte, și să nu se limiteze doar la cele de culoare portocalie fixate pe spițele roților. Totodată, este specificată distanța laterală recomandată la depășirea unei biciclete, de minimum 1,5 metri, în loc de o "distanță laterală suficientă", se arată în comunicat.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Fanii lui Brighton au luat foc, după ce Florin Andone nu a fost folosit în meciul cu Tottenham

Duminică, 23 Septembrie 2018
312

Momentul debutului botoșăneanului Florin Andone în Premier League se amână. Românul nu a fost folosit de managerul lui Brighton, Chris Hughton, nici în meciul de pe teren pr...

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul mamei din Botoşani care și-a bătut fetiţa

Duminică, 23 Septembrie 2018
2222

"Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor", susțin reprezentanții Avocatului Poporului....

Psalm pentru părinți

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
2661

Bucuraţi-vă seara când în casă este gălăgie şi nu vă puteţi odihni de râsetele pruncilor voştri, băgaţi devreme în pat. Nu-i mai apostofraţi pe copii că ...