ATENȚIE! De astăzi, producătorii de deșeuri trebuie să le colecteze separat, ca să nu riște amenzi de până la 40.000 lei

ATENȚIE! De astăzi, producătorii de deșeuri trebuie să le colecteze separat, ca să nu riște amenzi de până la 40.000 lei

Producătorii și deținătorii de deșeuri vor avea obligația de a colecta selectiv cel puțin hârtia, sticla, metalul și plasticul, potrivit unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial și aplicabil de duminică. În caz contrar, firmele vor risca amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. De altfel, din toamna anului trecut a fost introdus principiul “plăteşti pentru cât arunci", un mecanism care obligă persoanele fizice, dar și firmele, să fie mai atente la cantitatea de gunoi pe care o aruncă și la modul de sortare a acestuia.

Potrivit Avocatnet.ro, mai multe modificări importante atât pentru cei care produc sau dețin, cât și pentru cei care colectează, transportă sau valorifică deșeuri în România au intrat în vigoare în octombrie 2016, odată cu publicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2016.

Pentru a-și încheia parcursul legislativ, actul normativ are nevoie și de aprobarea prin lege, aspect concretizat joi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 554 a Legii nr. 166/2017 privind aprobarea OUG nr. 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor. Noile prevederi vor intra în vigoare în trei zile de la apariție, adică duminică.

Concret, documentul introduce reguli mai dure în privința gestionării deșeurilor, inclusiv obligația producătorilor și deținătorilor de a colecta selectiv cel puțin hârtia, sticla, metalul și plasticul. O astfel de obligație va reveni operatorilor economici (firmelor), mai precis producătorilor de deșeuri (cei care pun pe piață ambalaje, echipamente electrice, baterii etc) și deținătorilor de deșeuri.

Practic, prin OUG nr. 68/2016 a fost introdus conceptul de "plătești pentru cât arunci", iar aplicarea acestui mecanism vizează în mod direct atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice care produc și aruncă gunoi. În forma actuală, aplicabilă până duminică, actul stabilește că, în vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale aplică acest instrument economic "acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, economic si al protecției mediului".

De astăzi începând însă, va fi instituită obligația autorităților locale de a aplica mecanismul "plătești pentru cât arunci", și nu doar aplicarea opțională a acestuia.

Atenție! Necolectarea separată a categoriilor de deșeuri enumerate va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu amenzi de la 20.000 la 40.000 de lei, în cazul firmelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...