APM Botoșani: Protejează păsările: combate poluarea cu plastic!

APM Botoșani: Protejează păsările: combate poluarea cu plastic!
Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani desfăşoară, în aceste zile, o serie de activităţi destinate marcării Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare. Tema din acest an: "Protejează păsările: combate poluarea cu plastic!" evidențiază impactul negativ al poluării cu materiale plastice asupra păsărilor migratoare și a habitatelor lor.
 
Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează datorită activităților antropice nesustenabile sau a poluării. Peste şase milioane de tone de deşeuri sunt aruncate în oceane în fiecare an, iar 80% dintre acestea sunt deşeuri de plastic. Aceste deșeuri cauzează moartea a unui milion de păsări marine în fiecare an.

Dacă vrem să stopăm decesul păsărilor marine în urma ingerării fragmentelor din plastic, trebuie să reducem sau să îndepărtăm deşeurile marine din mediul înconjurător.
 
Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va marca acest eveniment prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra necesității protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora și anume: acțiuni de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice în aria naturală protejată Mlaștina Iezerul Dorohoi, distribuirea de materiale informative în unitățile de învâțământ din județ, publicarea unui material informativ pe site-ul APM Botoșani. 

În judetul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, există 43 de specii de păsări migratoare nominalizate în Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice, dintre care amintim: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal.

"Tema poluării cu deșeuri de plastic a mediului înconjurător revine, în acest an, în atenția comunității internaționale, în legătură cu protejarea păsărilor migratoare. Aceste deșeuri, aruncate la întâmplare, se descompun in timp în fragmente mici care ajung, de cele mai multe ori, în stomacul păsărilor. Statisticile internaționale arată că, anual, peste 1 milion de păsări marine mor din cauza ingerării acestor deșeuri de plastic", a declarat directorul executiv al APM Botoșani, Eugen Mateciuc.
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Donația care traversează Europa: haine și jucării de la românii din Newcastle, pentru o comună din Botoșani

Marţi, 20 August 2019
322

Parohia ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Newcastle (Marea Britanie) a organizat un demers umanitar pentru a ajuta locuitorii aflați în situații financ...

Revoluție culturală: un robot slujeşte într-un templu budist din Japonia!

Marţi, 20 August 2019
131

Un robot, numit Kannon, după zeitatea budistă a milosteniei, slujeşte în templul Kodaiji din Kyoto.Adesea, religiile par a se afla de partea baricadei care valorizează viaţa oamenilor ...

Octav Onicescu, de pe treptele de la Laurian până în cărțile de istorie ale civilizației: "Veţi crea, veţi avea; nu veţi crea, nu veţi avea; nu veţi fi!"

Marţi, 20 August 2019
182

Octav Onicescu este unul dintre cei mai străluciţi matematicieni din toate timpurile, cu o contribuţie importantă în mai toate ramurile matematicii, atât teoretice cât şi aplica...