APM Botoșani: Protejează păsările: combate poluarea cu plastic!

APM Botoșani: Protejează păsările: combate poluarea cu plastic!
Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani desfăşoară, în aceste zile, o serie de activităţi destinate marcării Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare. Tema din acest an: "Protejează păsările: combate poluarea cu plastic!" evidențiază impactul negativ al poluării cu materiale plastice asupra păsărilor migratoare și a habitatelor lor.
 
Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează datorită activităților antropice nesustenabile sau a poluării. Peste şase milioane de tone de deşeuri sunt aruncate în oceane în fiecare an, iar 80% dintre acestea sunt deşeuri de plastic. Aceste deșeuri cauzează moartea a unui milion de păsări marine în fiecare an.

Dacă vrem să stopăm decesul păsărilor marine în urma ingerării fragmentelor din plastic, trebuie să reducem sau să îndepărtăm deşeurile marine din mediul înconjurător.
 
Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va marca acest eveniment prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra necesității protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora și anume: acțiuni de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice în aria naturală protejată Mlaștina Iezerul Dorohoi, distribuirea de materiale informative în unitățile de învâțământ din județ, publicarea unui material informativ pe site-ul APM Botoșani. 

În judetul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, există 43 de specii de păsări migratoare nominalizate în Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice, dintre care amintim: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal.

"Tema poluării cu deșeuri de plastic a mediului înconjurător revine, în acest an, în atenția comunității internaționale, în legătură cu protejarea păsărilor migratoare. Aceste deșeuri, aruncate la întâmplare, se descompun in timp în fragmente mici care ajung, de cele mai multe ori, în stomacul păsărilor. Statisticile internaționale arată că, anual, peste 1 milion de păsări marine mor din cauza ingerării acestor deșeuri de plastic", a declarat directorul executiv al APM Botoșani, Eugen Mateciuc.
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD a făcut reclamație la BEC: "Operatorii de tablete insistă ca alegătorii să voteze și la referendum"

astăzi, 16:34
574

Operatorii de tabletă de la secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție insistă ca cetățenii să voteze pentru ambele tipuri de scrutin, potrivit PSD.&b...

A încurcat recipientele și a băut substanță toxică în loc de bere!

astăzi, 16:24
250

A sunat singur la 112, imediat ce și-a dat seama că, în locul recipientului cu bere, l-a luat pe cel cu substanță corozivă! Tânărul a fost preluat cu o ambulanță și transportat la...

Dinamoviștii au votat la Botoșani! FOTO

astăzi, 16:00
200

FC Botoșani şi Dinamo Bucureşti se vor întâlni luni, 27 mai 2019, în etapa a 13-a din Liga 1 Betano (play-out), pe stadionul "Municipal" din Botoșani, de la ora 21:00.&...