Angajatii din penitenciare spun ca Guvernul masluieste bugetul: Ori n-au bani de salarii, ori ne-au pacalit

Angajatii din penitenciare spun ca Guvernul masluieste bugetul: Ori n-au bani de salarii, ori ne-au pacalit

Angajatii din penitenciare, care se pregatesc de proteste in aceasta saptamana, acuza Guvernul ca nu respecta promisiunile facute in privinta majorarii salariilor.

"Dupa ce a inghetat salariile si pensiile prin OUG 114/2018, Guvernul blocheaza prin scamatorii bugetare chiar si penibila majorare promisa sub presiunea opiniei publice", transmite Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, intr-un comunicat remis presei.

Reprezentantii federatiei sustin ca proiectul de buget publicat de catre Ministerul Finantelor Publice pe 1 februarie 2019, nu include fondurile necesare platilor care reprezinta majorarea de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018, desi legal prin aprobarea OUG 114/2018 aceasta obligatie de plata a fost instituita.

Practic, spun ei, din bugetul Ministerului Justitiei lipesc 185 de milioane lei, necesari platii drepturilor salariale sus-amintite.

"Pe fondul inghetarii celorlalte elemente si drepturi salariale (OUG 114/2018art. 34 alin. 2) constatam ca proiectul prezentat de catre Ministerul Finantelor Publice nu contine nicio referire la cresterea salariala sus-amintita (OUG 114/2018art. 34 alin. 1) si la momentul acordarii acesteia. Ceea ce pune sub semnul intrebarii acordarea acestei majorari salariale care, alta scamatorie, de aceasta data nu are acoperire bugetara pentru a putea fi pusa in plata", se arata in document.

FSANP mai spune ca ar putea exista doua explicatii pentru faptul ca varianta initiala a proiectului care a devenit OUG 114/2018 nu a inclus vreo majorare:

"Fie Guvernul incearca sa ascunda o parte din deficitul bugetar suplimentar (2,5 - 3%) cauzat direct de aceasta majorare, pentru a se inscrie in plafonul impus de UE; fie Guvernul ne-a inselat si in acest an asteptarile si foloseste acest tertip pentru a nu acorda majorarea promisa in extremis chiar daca aceasta nu acopera nici macar rata inflatiei si deprecierea puterii de cumparare".

"In context, atragem atentia si asupra faptului ca, pentru motive legate de constructia bugetara, Casa Nationala de Pensii a cerut prin adresa H536/29.01.2019 ca ordinele privind majorarea salariala prevazuta laart. 34 alin. 1 din OUG114/2018 sa nu fie puse in practica 'pana la noi dispozitii'. Se pare, deci, ca viitorul nu arata deloc bine, iar proportiile acestei operatiuni de masluire bugetar - salariala inca nu s-au aratat pe deplin. Inca nu stim care sunt cifrele pe care strategii bugetari le-au avut pe masa, si care au scapat pe sub", mentioneaza acestia.

Ei precizeaza ca astfel s-ar explica si de ce a fost eliminata, prin art. 46 din OUG 114/2018, "obligatia legata de semnarea unei declaratii pe proprie raspundere existenta in sarcina prim-ministrului si a ministrului Finantelor Publice, prin care cei in cauza atesta "corectitudinea si integralitatea informatiilor din strategia fiscal-bugetara si conformitatea acesteia cu legea, tintele sau limitele pentru regulile fiscale si respectarea principiilor responsabilitatii fiscale" (L69/2010 art. 29 alin. 4) ".

Amintim ca politistii, lucratorii din penitenciare si rezervisti militari anunta ca in aceasta saptamana vor protesta, cerand conditii mai bune de munca, salarizare si pensionare. Astfel, joi, de la 09.00, acestia vor protesta in fata sediului Ministerului Administratiei si Internelor si, incepand cu ora 12.00, la sediul Ministerului Justitiei. Vineri, incepand cu ora 08.30 acestia vor fi in fata Parlamentului. Protestul are loc chiar in momentul in care in Romania vin ministrii de Justitie si Interne din UE, pentru a participa la Bucuresti la reuniunea informala JAI.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader i-a amenintat ca daca vor continua cu protestul va publica salariile, pentru a arata ca cererile lor nu sunt justificate. In replica, insa, angajatii din penitenciare i-au replicat ca n-au nicio problema si ca el este oricum cel care a decis secretizarea, desi sunt bani publici.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
304

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
345

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
470

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...