Aleșii locali nu vor mai răspunde pentru toate actele adoptate

Aleșii locali nu vor mai răspunde pentru toate actele adoptate

Aleșii locali nu vor mai răspunde pentru actele adoptate sau emise, dacă acestea sunt avizate și semnate de specialiștii din primării sau consilii, potrivit unei propuneri legislative care-și așteaptă votul final în Senat. Practic, răspunderea civilă, penală, administrativă ori de alt fel va trece de la aleșii publici la persoanele responsabile cu avizarea și semnarea actelor respective.

Primarii, viceprimarii, consilierii locali sau județeni, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor răspunde de adoptarea sau emiterea unor acte, numai atunci când nu au obținut avizele de legalitate și semnăturile funcționarilor publici din domeniul actului, potrivit unei Propuneri legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2001.

Propunerea își așteaptă momentan votul final în Senat (camera decizională în acest caz), după ce deputații au votat deja proiectul de modificare anul trecut, însă în altă formă. Pentru a putea intra în vigoare, aceasta mai are nevoie de promulgarea prin decret de către șeful statului și de publicarea în Monitorul Oficial.

"Consilierii locali sau județeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului București, primarii și viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, răspund exclusiv, după caz, contravențional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor ce le revin, în condițiile legii, dacă actele pe care le emit sau adoptă nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituției precum și semnăturile funcționarilor publici cu atribuții în domeniul actului emis sau adoptat", prevede proiectul din Parlament.

Așadar, aleșii locali vor putea fi trași la răspundere numai în situația în care nu obțin acele avize și semnături. În actuala formă a Legii nr. 215/2001, aceștia răspund de prejudiciile create oricum ar fi, chiar dacă acele avize și semnături există sau nu. Textul de lege nu face, așadar, distincții.

Dar pentru că cineva trebuie să răspundă, totuși, atunci când există un prejudiciu de pe urma unui asemenea act, proiectul aduce o rezolvare firească: cei care vor răspunde, în aceste situații, vor fi secretarii instituției și personalul de specialitate al primarului/consiliului județean, adică cei care au dat avizele și au semnat.

"Secretarii unităților administrativ-teritoriale și personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean, răspund, exclusiv, după caz, contravențional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvărșite în exercitarea atribuțiilor ce le revin, în condițiile legii.", mai scrie în propunere.

Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Pentru a putea fi în vigoare, aceasta trebuie să obțină votul decizional în Senat, să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...