Aleșii locali ar putea deține funcții în sectorul privat, dar cu anumite condiții!

Aleșii locali ar putea deține funcții în sectorul privat, dar cu anumite condiții!
Primarii, viceprimarii, dar și consilierii, fie ei locali sau județeni, vor putea exercita funcții în diverse domenii de activitate din mediul privat, potrivit unei propuneri legislative ce a primit aprobarea Senatului și ar putea ajunge în curând la votul deputaților, cu propunere de adoptare.
 
Potrivit Avocatnet.ro, măsura apare în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, proiect care a fost adoptat deja de Senat și ar putea ajunge în curând la votul final al deputaților. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie și de aprobarea deputaților, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.
 
Dacă se va aplica, propunerea legislativă va permite aleșilor locali să dețină funcții și în mediul privat. Mai exact, primarii, viceprimarii, primarul general al Bucureștiului, dar și consilierii locali și cei județeni ar putea ocupa o funcție în sectorul privat, dar, pentru a putea exercita funcții în sectorul privat, aleșii vor trebui să activeze în alte domenii din mediul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuțiile exercitate ca primari, viceprimari sau consilieri.
 
Potrivit legislației, în acest moment, primarii, viceprimarii și primarul general al capitalei pot exercita funcții sau activități doar în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar-artistice. Totodată, aceștia nu pot deține, pe durata exercitării mandatului, funcția de consilier județean, iar o persoană nu poate exercita concomitent un mandat de consilier local și unul de consilier județean.
 
O altă modificare propusă prin acest proiect de act normativ este legată de durata stării de incompatibilitate a aleșilor, și anume proiectul propune ca starea de incompatibilitate să dureze până la sfârșitul mandatului alesului local sau până când funcția sau calitatea care a determinat această stare de incompatibilitate a încetat. Suplimentar, proiectul mai stipulează ca faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate să se prescrie într-un termen de trei ani de la data săvârșirii acestora.
 
Atenție! Proiectul NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat și de Camera Deputaților și publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...