2 februarie 2019 - Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede

În județul Botoșani există cinci zone umede protejate, declarate Arii de Protecție Specială Avifaunistică (situri Natura 2000), incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000.

2 februarie 2019 - Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează în această perioadă Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită în fiecare an în ziua 2 februarie, prin organizarea unor activități  destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța conservării şi utilizării durabile a zonelor umede.

Tema lansată în acest an pentru marcarea evenimentului este: „Zonele umede și schimbările climatice”. Ea atrage atenţia asupra necesității protejării zonelor umede, deoarece acestea reprezintă  un factor de atenuare a  efectelor negative produse de schimbările climatice cum ar fi: acidificarea oceanelor, creșterea nivelului apelor mărilor și oceanelor, deșertificarea zonelor verzi, topirea ghețarilor, intesificarea fenomenelor meteorologice extreme. Cauza principală a schimbărilor climatice o reprezintă creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a combate această cauză, reducerea emisiilor a devenit o prioritate pentru toate statele lumii.

În județul Botoșani există cinci zone umede protejate, declarate Arii de Protecție Specială Avifaunistică (situri Natura 2000), incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000 și anume: Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe valea Ibănesei-Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojești-Bucecea, Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, Mlaștina Iezerul Dorohoi. Suprafața lor este de 9683 ha. Aici se găsesc numeroase specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi: egreta, stârcul de noapte, stârcul roşu, chira de baltă, ferestraşul, cormoranul mic, codalbul, acvila, lebăda, barza, rața roșie, pescăraș albastru. 

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede 2019, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va derula o campanie de informare și sensibilizare a publiculuivcu privire  la semnificaţia acestui eveniment, prin distribuirea de materiale tematice informative în unitățile de învâțământ din județ, postarea unui material tematic informativ pe site-ul instituției, mediatizare prin mass media locală și social media.

“Pentru planurile/proiectele/activitățile care pot afecta siturile Natura 2000 constituite în zone umede, emiterea actelor de reglementare de către A.P.M. Botoșani, se realizează prin parcurgerea procedurii de evaluare adecvată a efectelor potențiale asupra zonelor respective,  astfel încât ecosistemele acvatice să nu fie afectate”, a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
125

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
91

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
83

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...