Zilele Orasului incep in evlavie si rugaciune!

Zilele Orasului incep in evlavie si rugaciune!

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Stiri Botosani ureaza LA MULTI ANI tuturor celor care isi serbeaza ziua numelui pe 23 aprilie!

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este patronul spiritual al orasului Botosani. Pentru a cinsti aceasta zi, la Biserica Sfantul Gheorghe din Botosani au fost aduse, miercuri seara, Sfintele Moaste ale Sfantului Mare Mucenic Haralambie, de la Biserica Halaucesti, judetul Iasi.

Momentul a fost asteptat de sute de botosaneni, care au stat la rand pentru a se inchina, un sobor de preoti oficiind ceremonialul religios si slujba de vecernie, la care au fost prezente si oficialitati, intre care prefectul de Botosani, Cristian Roman, primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, dar si Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean.

Botosanenii au timp sa treaca pe la Sfintele Moaste pana duminica, la ora 19.00.

Joi, 23 aprilie, la ora 8.45, la Biserica Sf. Gheorghe, PS Calinic Botosaneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, va oficia Sfanta Liturghie arhiereasca, pentru ca la ora 9.00 sa inceapa slujba religioasa dedicata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al municipiului Botosani, moment la care vor participa autoritatile locale. Enoriasii vor primi, dupa slujba, sarmale, cozonac si vin.

Sfantul Gheorghe este sarbatorit pe 23 aprilie atat de Biserica Ortodoxa, cat si de cea Romano Catolica (fiind totodata patronul Angliei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem.

Traditia ortodoxa spune ca Sf. Gheorghe s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a devenit, la randul sau, general in armata lui Diocletian, la varsta de 30 ani. Sf. Gheorghe s-a ridicat impotriva hotararilor anti-crestine ale Consiliului de la Nicomedia (303), ceea ce i-a adus persecutii din partea lui Diocletian.

A fost chinuit in cele mai cumplite chipuri, otravit si mai apoi decapitat. Sfantul Gheorghe a capatat o popularitate imensa in Anglia dupa traducerea "Faptelor" sale in anglo-saxona in secolul VIII, devenind totodata protectorul armatei.

In timpul cruciadelor importanta sa a crescut si mai mult, existand relatari cum ca a asistat la lupta de la Antioh din 1098. Insemnele Sfantului Gheorghe au fost introduse de Richard Inima de Leu, iar crucea Sf. Gheorghe (rosie pe fond alb) a aparut pentru prima data ca steag al corabiei "Lyme Regis" in 1284. Steagul actual al Angliei (Union Jack) are la origine crucea Sfantului Gheorghe.

In credinta populara Sf. Gheorghe este asociat adesea cu uciderea balaurului. Aceasta legenda dateaza din secolul XII si una din variantele sale este "Legenda Aurea".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
101

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...

Elevii unei școli gimnaziale din județ au învățat cum să circule corect ca pietoni și bicicliști! (Foto)

astăzi, 17:32
43

Luni, 22.04.2024, Școala Gimnazială ,,Dan Iordăchescu” Hlipiceni, pe lângă activitățile impuse de programa școlară, a desfășurat, în cadrul programului ,,Școala altfel&rdq...

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

astăzi, 16:56
63

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.0...