Zile libere 2018: Weekendul viitor este tot unul prelungit pentru salariați

Zile libere 2018: Weekendul viitor este tot unul prelungit pentru salariați
Salariații din România, fie că sunt lucrători în sistemul de stat, fie că sunt angajați în mediul privat, se vor bucura, în ziua de 1 iunie, zi în care sărbătorim copiii, de un weekend prelungit cu o zi. De această zi liberă vor beneficia toți angajații din țara noastră, indiferent de faptul că sunt părinți sau nu.
 
Începând cu anul 2017, Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, listă stabilită prin Codul muncii. Astfel, de anul trecut, în data de 1 iunie, toți salariații români se bucură de o zi liberă, indiferent dacă sunt sau nu părinți.
 
Așadar, în condițiile în care ziua de 1 iunie pică vineri, salariații cu program normal de lucru, adică cei care lucrează de luni până vineri, se vor bucura de un nou weekend prelungit, în condițiile în care weekendul de-acum este tot prelungit pentru că sărbătorim Rusaliile.
 
Pentru ziua de 1 iunie, angajatorii sunt obligați să acorde timp liber sau compensații lucrătorilor care sunt nevoiți să se prezinte la serviciu în această zi. De cele mai multe ori, angajații care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală nelucrătoare sunt cei care activează în cadrul unor unități medicale, unități de alimentație publică sau unități de producție “cu foc continuu“.
 
Potrivit avocatnet.ro, angajatorii trebuie să recompenseze salariații care lucrează în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală prin acordarea de timp liber corespunzător în maximum 30 de zile de la data în care aceștia au fost nevoiți să lucreze. În cazul în care nu pot acorda zile libere, angajatorii trebuie să le acorde salariaților un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...