Zeci de botoşăneni cu dreptatea în mână, lăsaţi cu ochii în soare de o instituţie publică!

Zeci de botoşăneni cu dreptatea în mână, lăsaţi cu ochii în soare de o instituţie publică!
Aproape 200 de botoşăneni care au câştigat în instanţă restituirea taxei de poluare şi care au hotărâri definitive şi irevocabile în acest sens aşteaptă ca Trezoreria să le achite sumele care li se cuvin.

450.000 de lei este suma pe care instituţia ar trebui să o schite în baza hotărârilor judecătoreşti şi, deşi cei îndreptăţiţi să primească banii au depus cereri la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botoşani în vederea restituirii acestei taxe, plăţile întârzie să fie făcute, spre disperarea oamenilor.

Totul se întâmplă din cauza unui blocaj, o neînţelegere între Fisc şi Trezorerie.

Potrivit unui act normativ, plata acestei taxe de poluare ar urma să se facă în termen de cinci ani de zile. Pe de altă parte, finanţiştii spuns că deja au aprobat zeci de cereri pentru care se poate face plata, dar cei de la Trezorerie refuză să facă acest lucru.

"Noi am transmis Trezoreriei cererile, însă plăţile nu se fac. Legea spune că trebuie făcute în 45 de zile de la data depunerii cererilor de către contribuabili, iar cei de la Trezorerie vor răspunde dacă nu se respectă acest termen. În mai multe judeţe s-au făcut plăţile, dar la Botoşani nu", a declarat un finanţist.

Cei de la Trezorerie însă susţin că fac aceste plăţi, dar pentru a da drumul la bani trebuie o reconfirmare din partea Administraţiei Finanţelor Publice pentru cererile care au fost deja aprobate, pe motiv că de la data de 1 martie este un alt regim de restituire a taxei, respectiv în tranşe. Doar că, potrivit reprezentaţilor Trezorieriei, finanţiştii refuză să facă această reconfirmare, motiv pentru care s-a creat acest blocaj.

"Cei de la Administraţie nu vor să îşi asume răspunderea. Dacă nu ni se confirmă nu dăm drumul la plăţi. Acum avem în sold 197 de cereri", a spus trezorierul-şef Mihai Alexa.

Angajaţii Administraţiei Financiare spun însă că este inutilă această reconfirmare în condiţiile în care au fost emise deja dispoziţii de plată, pentru cei care au hotărâri judecătoreşti.

În cursul acestei săptămâni, Fiscul botoşănean a primit o circulară potrivit căreia restituirea taxei de poluare se va realiza pe parcursul a cinci ani, dar în acelaşi document se menţionează că această restiutire, în acest interval de timp, se face după ce va fi emis un ordin comun al ministrului mediului şi al ministrului Finanţelor Publice, fapt pentru care punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti se va efectua după intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Ori în condiţiile în care acest ordin comun încă nu a apărut, botoşănenii  care au deja hotărâri judecătoreşti ar trebui să îşi primească banii.

Angajaţii Administraţiei Financiare spun însă că este inutilă această reconfirmare în condiţiile în care au fost emise deja dispoziţii de plată, pentru cei care au hotărâri judecătoreşti.

În cursul acestei săptămâni, Fiscul botoşănean a primit o circulară potrivit căreia restituirea taxei de poluare se va realiza pe parcursul a cinci ani, dar în acelaşi document se menţionează că această restiutire, în acest interval de timp, se face după ce va fi emis un ordin comun al ministrului Mediului şi al ministrului Finanţelor Publice, fapt pentru care punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti se va efectua după intrarea în vigoare a acestui act normativ.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

astăzi, 16:56
28

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.0...

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
49

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
203

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...