Weekend cu temperaturi în creştere! Sfaturi de la medici pentru depăşirea cu bine a zilelor caniculare

După furtunile de vineri seară, care au lăsat grindină ce a bătut mai multe localităţi din judeţ, urmează un weekend liniştit, în care însă temperaturile vor fi ridicate şi indicele de temperatură umezeală va depăşi pragul critic.

Weekend cu temperaturi în creştere! Sfaturi de la medici pentru depăşirea cu bine a zilelor caniculare

La fel ca anul trecut, luna iunie aduce temperaturi mai degrabă caracteristice lunii lui Cuptor. Astfel, sâmbătă, maxima va fi de 28ºC, în timp ce minima va coborî abia la 16ºC. Dimineaţă cerul va fi mai mult noros, iar spre supă-amiază vom avea parte de soare. Umezeala atmosferică va fi însă la cote ridicate, de aceea nu este exclus să apare senzaţia de sufocare. Vântul va sufla slab, cu unele intensificări, predominant din sector nord- vestic. Duminică, temperaturile vor avea valori cuprinse între 32ºC şi 18ºC, iar indicele temperatură- umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi senin în cea mai mare parte, iar vântul va sufla slab predominant din sud- vest. Cu toate acestea, nu sunt excluse apariţia unor furtuni de scurtă durată.

Medicii au sfaturi pentru botoşăneni pentru a depăşi mai uşor perioadele de caniculă, cel mai important fiind evitarea deplasărilor atunci când soarele este în plinul radiaţiei, între orele 11-18.

"Este obligatorie hidratarea, de preferat cu apă plată deoarece conţine electroliţii care se pot pierde prin transpiraţie, iar organismul are nevoie de ei pentru a funcţiona la un nivel optim, minim doi litri jumătate pe zi. Fructe, legume cât mai multe, sucuri naturale şi de preferat fără zahăr. E important de evitat cafeaua, ciocolata, fiind excitante şi putând da reacţii de excitare a sistemului nervos central, ajungând la stare de lipotimie, leşin, cefalee. Mai mult, aceste produse excitante măresc ritmul cardiac, având cofeină şi nu este bună pentru hipertensivi pentru că pot provoca probleme de tipul infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral. De asemenea, poate fi provocată dezhidratarea deoarece cafeaua măreşte diureza şi atunci se pierde o cantitate mai mare de apă care nu se poate recupera în termen la fel de scurt", spune medicul Petre Rădăuceanu, şeful UPU- SMURD Botoşani.

La fel de importantă este evitarea băuturilor alcoolice, în ciuda primei senzaţii de răcorire.

"Alcoolul trebuie evitat din cauza efectelor dezastruoase pe care le are pe timp de caniculă. Produce o vasodilataţie la început, dar poate duce la creşterea tensiunii ulterior, la creşterea diurezei şi se poate ajunge la comă etanolică dacă vorbim de un consum mare urmat de expunere la soare. În plus este importantă şi alimentaţia şi spun că trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi sau prăjite în grăsimi pentru că digestia suferă în condiţii de stres termic iar bolnavul nu se va simţi deloc bine atunci când va consuma anumite alimente", adaugă Petre Rădăuceanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Seceta s-a extins în tot judeţul! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

astăzi, 08:41
2197

Până la mijlocul săptămânii care urmează, judeţul Botoşani va fi traversat dintr-un colţ în celălalt de furtuni însoţite de descărcări electrice. Cantităţile de ap...

Sfârşit de săptămână canicular la Botoşani! Estimărie meteorologice

Vineri, 21 Iulie 2017
1105

Astfel, în zilele de 21, 22 şi 23 iulie, în vestul şi sud- vestul ţării se va confrunta cu un val de căldură, caniculă şi disconfort termic accentuat. Valul de căldură se va exti...

Nu mai pot răbda! Botoşănenii din nordul judeţului se mobilizează pentru drumurile judeţene!

Joi, 20 Iulie 2017
12539

În urmă cu aproape un an, protestul sătenilor din Havârna, Conceşti, Mileanca şi George Enescu a fost organizat pentru a atrage atenţia autorităţilor judeţene faţă de drumul jude...