VOTAM CANDIDATUL SAU PARTIDUL?

VOTAM CANDIDATUL SAU PARTIDUL?
Parlamentul Romaniei va fi desemnat pe 30 noiembrie, pentru prima data, pe baza votului uninominal.

Astfel, la urne, botosanenii vor alege doar cate un candidat, unul pentru Senat si unul pentru Camera Deputatilor, si nu lista de partid!

Chiar daca votul uninominal pare sa dea sanse suta la suta candidatilor care sunt sustinuti de cetateni, chichitele legislative duc, pana la urma, tot catre partid!

In cazul in care un candidat s-a inscris in cursa electorala ca independent, ceea ce nu este cazul la Botosani, daca primeste majoritatea voturilor valabil exprimate in colegiul in care candideaza, acesta primeste un mandat de parlamentar.

In cazul partidelor, aliantelor politice sau electorale, se vor atribui mandate DOAR DACA acestea depasesc pragul electoral la nivel national.

Astfel, chiar daca un candidat al partidului sau aliantei castiga 50%+ 1 din voturile valabil exprimate in colegiul unde candideaza, nu va primi mandatul daca partidul, alianta politca sau electorala nu a depasit pragul electoral la nivel national.

Ratiunea acestei prevederi este data de de faptul ca un candidat provenit din partea unui partid, spre deosebire de un candidat independent, candideaza cu o platforma a partidului, si nu cu una strict personala.

Astfel, acesta nu va fi in masura sa promoveze in Parlament, de unul singur, un program politic ce a fost gandit pentru un partid. Optiunea pentru acest sistem electoral reprezinta, in esenta, o balanta intre avantajele si dezavantajele diverselor sisteme electorale.

Ca orice sistem electoral, si noul sistem de vot prezinta o serie de dezavantaje.

Astfel, votul uninominal incurajeaza tehnicile de "votare tactica". De exemplu, alegatorii simt presiunea sa il voteze pe acel candidat care li se pare ca are sanse de victorie mai mari, chiar daca in realitate preferatul lor este un alt candidat (cu sanse mai mici) - pentru ca altminteri votul lor ar fi irosit.

Votul acordat unui candidat necastigator este recuperat insa, prin faptul ca de el beneficiaza un alt candidat din acelasi partid, care primeste mandatul in faza de compensare realizata la nivel de judet .

In cazul unei distributii echilibrate a votului, creste gradul de impredictibilitate cu privire la candidatul care va fi selectat.

Sansele unui candidat depind atat de voturile obtinute in colegiul uninominal cat si indirect de rezultatele colegilor sai de partid.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
128

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
230

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
355

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...