Vizitele inspectorilor ANAF la domiciliul fiscal, eliminate din lege

Vizitele inspectorilor ANAF la domiciliul fiscal, eliminate din lege

   profit.ro

Inspectorii Fiscului nu vor mai veni să constate dacă spațiul de domiciliu fiscal există și dacă activitatea desfășurată se află în limita obiectului înscris în autorizația de funcționare, atunci când firmele solicită reactivarea fiscală. Proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală elimină condiția generalizată referitoare la verificările legate de domiciliul fiscal.

Astfel, proiectul renunță la una dintre cele 3 condiții generale pentru reactivarea fiscală, respectiv la verificările la fața locului privind domiciliul fiscal declarat, informeaza Profit.ro. Companiile pot ajunge în inactivitate fiscală din mai multe cauze, conform Codului de Procedură fiscală, și trebuie să îndeplinească câteva condiții pentru a redeveni active. Unele cazuri de inactivare sunt, însă, efectul unor probleme birocratice cum ar fi comunicarea defectuoasă a actelor administrative sau neînregistrarea corectă a unor obligații. Practic, se întâmpla ca unele firme să devină inactive pentru că nu primesc notificările autorităților prin care cer anumite documente sau pentru că unele declarații și plăți nu sunt operate în sistem din eroare.

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul de Finanțe arată că această condiție cu privire la verificările legate de funcționarea la domiciliul fiscal declarat este redundantă și totodată  încarcă nejustificat costurile de administrare.


Condiții pentru reactivare fiscală, conform proiectului

Contribuabilul/Plătitorul declarat inactiv se reactivează dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

-își îndeplinește toate obligațiile declarative prevăzute de lege
-nu înregistrează obligații fiscale restante
-nu se mai află în situația pentru care a fost declarat inactiv, conform mențiunilor înscrise în registrele în care a fost înregistrat.

Legea mai prevede că ANAF anulează decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor și pentru trecut, dacă declararea a fost din eroare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
122

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
86

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
80

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...