Vieţi salvate în străinătate! Doi pacienţi din Botoşani, operaţi în Germania

Vieţi salvate în străinătate! Doi pacienţi din Botoşani, operaţi în Germania
Atunci când sistemul medical din România nu poate acorda ajutorul necesar salvării de vieţi- din cauze obiective, de cele mai multe ori- liste aglomerate, lipsa terapiilor sau timpul necesar- asiguraţii apelează la formularul E112, cel care asigură tratamente în străinătate, dar care sunt decontate de statul român.

În 2015, doi pacienţi botoşăneni au beneficiat de tratamente în străinătate pe banii statului. Este vorba de o fetiţă de patru ani şi un băieţel de 11 ani, ambii cu probleme cardiace ce le puneau vieţile în pericol.

Fetiţa s-a născut cu o malformaţie la inimă ce nu i-ar fi permis niciodată o viaţă normală dacă nu ar fi fost operată într-un spital din Germania. Micuţa a ajuns la clinica de peste hotare după ce a fost monitorizată de medicii de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, care au identificat unitatea unde putea fi tratată şi au făcut actele necesare.

Băieţelul a mai fost operat în Germania şi în 2014, tot pe baza formularului, iar anul trecut familia lui a fost nevoită să apeleze din nou la tratament în străinătate. "El a mai beneficiat de un formular E112 şi în 2014, acum având nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală", explică preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu.



Pentru a obţine formularul E 112, pacientul sau aparţinătorul trebuie să prezinte un referat medical de la o clinică de specialitate din ţară care recomandă ca tratamentul să fie efectuat în străinătate, dar şi acceptul clinicii din străinătate unde să beneficieze de respectivul tratament.

Pentru a fi aprobat acest formular trebuie îndeplinite două condiţii cumulative: tratamentul respectiv să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România; acest tratament nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obţinerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii.

În 2014, alţi trei botoşăneni, pe lângă pacientul de 11 ani, au beneficiat de tratament în străinătate prin formularul E112, unul dintre ei având două perioade de îngrijiri medicale.

 

Spune-ne opinia ta