VIDEO Părintele Calistrat: Când ai prins puterea, tragi ciolanul acela şi te pui cu burta pe el şi te gândesti doar la tine şi la nimeni!

VIDEO Părintele Calistrat: Când ai prins puterea, tragi ciolanul acela şi te pui cu burta pe el şi te gândesti doar la tine şi la nimeni!
Omul când dă de putere se prosteşte, omul când dă de bani, de slavă şi de linguşeală, se prosteşte. Dacă reuşeşti să păstrezi acea linie, acel echilibru în care eşti pus să cârmuieşti, atunci eşti cu adevarat înţelept. 

Natura funcţiei pare omenească, dar e duhovnicească. 

Puterea! Să zicem că ai primit o funcţie importantă într-un sat. Prin această putere tu poţi demonstra lucruri constructive şi distructive. Tot ce poate lăsa omul în urma sa: un drum, un spital, o bibliotecă... etc Şi numele lui sa rămână legat de aceste realizări. Dar la fel de bine poţi rămâne şi altfel, aşa cum auzim şi azi în evanghelie: "Cum mănâncă acesta cu vameşii, cu tâlharii şi cu păcătoşii?", se întrebau oamenii când l-au văzut pe Iisus în casa lui Zaheu Vameşul. La fel de bine putem spune şi noi astăzi când avem o funcţie, că putem fi vameşi, tâlhari şi păcătoşi. Când ai prins puterea, tragi ciolanul acela şi te pui cu burta pe el şi te gândesti doar la tine şi la nimeni! 

Funcţia colectivă! Ce înseamnă funcţia colectivă? Când cineva trebuie sa poruncească celor care muncesc, sau să verifice munca lor. Şi acolo este puterea pe care o ai şi buna dispoziţie personală, care poate vătăma liniştea celui de lângă tine. Şi să faci rău, să întorci pe dos, să te faci că nu-şi convine, să distrugi munca aproapelui, să o discreditezi..Acele mizerii intersociale pe care le întâlnim azi în societate. Mâncărimea dintre oameni! Aceasta mizerie, acest diavol al învrăjbirii şi al duşmăniei care vine în contradicţie cu porunca aproapelui tău, pe care trebuie să-l iubeşti ca pe tine, din tot sufletul, din toată inima şi din tot cugetul!

Să ne gândim la Pilat, cum a spus:
"-Ştii că am putere să te eliberez sau să te răstignesc!" şi Iisus a răspuns aşa:
"-Da, ai că ţi s-a dat din Cer!" Dar în funcţia ta, tu nu eşti bătut în cuie! Şi aici veţi spune aşa: "Da, dar un rege stă în funcţie până la moarte!"

"Corect, până la moarte, nu şi după!" Niciodată nu eşti mai fericit şi mai iubit decât în ceasul morţii, când îţi cunoşti şi rudele pe care nu ştiai că le ai.


Parintele Calistrat Chifan de la Manastirea Vladiceni (Iasi)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
4

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
21

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
46

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...