VIDEO Ce "promisiuni electorale" făcea Nicolae Ceaușescu în noiembrie 1989!

VIDEO Ce "promisiuni electorale" făcea Nicolae Ceaușescu în noiembrie 1989!
Cu o lună înainte de sfârșitul cumplit, între 20 şi 24 noiembrie 1989, avea loc cel de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, ultimul organizat înainte de izbucnirea Revoluţiei.

Nicolae Ceauşescu şi-a prezentat raportul politic în faţa unei audienţe impresionante, fiind reales pentru ultima oară secretar general al PCR.

Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu din 20 noiembrie 1989 s-a intitulat astfel:  Raportul cu privire la stadiul actual al societăţii socialiste româneşti, la activitatea Comitetului Central în perioada dintre Congresul al XIII-lea şi al XIV-lea, la realizarea programului-directivă de dezvoltare economico-socială în cincinalul al IX-lea şi în perspectiva până în anii 2000-2010, în vederea îndeplinirii neabătute a programului de făurire a societăţii multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism, 20 noiembrie 1989.
 
"Cel mai iubit fiu al poporului" primea aplauzele şi ovaţiile a peste 3300 de delegaţi convocaţi la Sala Palatului din București. Nu-i trecea prin minte că le primea pentru ultima oară. Mai ales că era foarte preocupat de raportul citit de-a lungul a şase ore, în prima zi a Congresului.

În raport, Nicolae Ceauşescu își prezenta "promisiunile electorale" și anunța o Românie prosperă: "Consumul alimentar a crescut de la 1800 de calorii zilnic pe locuitor în 1950, la circa 3300 de calorii în prezent, România înscriindu-se între ţările cu un bun consum, din punct de vedere al necesităţilor".

La capitolul promisiuni, regimul comunist îşi propunea pentru perioada 1991-1995 ca "Producţia - marfă industrială să crească cu 30-50%, dar este necesar să avem în vedere că, în cadrul dezbaterilor în partid şi cu întregul popor, s-a subliniat că este necesar să considerăm acest spor ca minim - şi trebuie să acţionăm pentru o creştere mai accentuată".

"Este necesar să asiguram înfaptuirea în cele mai bune condiţii a programului de irigaţii şi amenajări funciare, astfel încât până în 1995 să se realizeze irigarea acel puţin 6 milioane de hectare, urmând ca până în anii 2000 să încheiem organizarea întregului sistem naţional de irigatţi, care va ajunge la circa 7-7,5 milioane de hectare teren agricol, din care cel putin 5,5 milioane hectare teren arabil".

"În viitorul cincinal vom realiza în intregime obiectivele privind cresterea efectivelor de bovine la cel putin 11 milioane, dintre care 5 milioane vaci cu lapte si la cel putin 30-35 milioane de oi, din care cel putin 30-35 milioane de oi-mame"


"...se vor crea conditiile ca, în 1995, toate judetele sa realizeze un volum de activitate economica pe locuitor de cel putin 100 mii lei, iar in peste 20 de judete sa se depaseasca 150 mii lei"

"În cincinalul 1991-1995 se vor asigura dezvoltarea armonioasă a tuturor ramurilor economiei naţionale, eliminarea unor contradicţii care au apărut în dezvoltarea diferitelor ramuri şi lichidarea unor rămâneri în urmă, asigurând o asemenea creştere a economiei naţionale care să satisfacă în condiţii tot mai bune necesităţilor economico-sociale de bună aprovizionare şi de export, cerinţă fundamentală a înaintării ferme a României spre noi culmi de progres şi civilizaţie". 

"Nu putem admite în niciun fel ca în societatea noastră să se ajungă într-o formă sau alta la o concentrare a bogăţiei în mâna câtorva şi la creşterea numărului săracilor. (...) În nici un caz nu se pune problema - şi societatea noastră nu trebuie sa admita - ca raportul intre veniturile mari si mici sa atinga un asemenea nivel incat sa se acumuleze la un pol bogatii si la altul saracii (...)Unii se întreabă: ce este rău daca o sa avem şi noi şomeri cum există în ţările capitaliste? Asta îmi reaminteşte ce spunea, desigur, în secolul trecut, Caragiale - de ce să nu avem şi noi faliţii nostri? Sigur, o asemenea abordare nu este socialista". 


Nici politica externă nu a fost ocolită. La 20 noiembrie 1989, Ceauşescu a cerut pentru prima dată ca toate acordurile încheiate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu Germania, inclusiv Pactul Ribbentrop-Molotov, să fie anulate. 

Ce a urmat după numai o lună și cum a sfârșit Nicolae Ceaușescu... se știe! 

 
Raportul lui Nicolae Ceaușescu a ținut 6 ore. 100 de minute au fost aplauzele!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Călătorie în străinătate încheiată la Urgențe!

astăzi, 20:14
373

O călătorie în străinătate s-a terminat cât se poate de neplăcut pentru o femeie în vârstă de 58 de ani, din Botoșani. Aceasta a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe du...

O tânără și-a rănit ambii frați, unul a ajuns la Urgențe cu plagă înjunghiată!

astăzi, 19:35
347

S-a întâmplat joi dimineață, la Frumușica. Totul a pornit de la o ceartă izbucnită pe fondul consumului de alcool. Cei doi frați, în vârstă de 20 și 23 de ani, au venit...

Codul Penal votat de deputați îl scapă pe Dragnea de condamnarea din dosarul angajărilor fictive

astăzi, 19:11
130

Mai multe modificari ale Codului Penal si ale Legii 78/2000 de combatere a infractiunilor de coruptie, votate astazi in Camera Deputatilor, il scapa de problemele penale de la Inalta Curte pe liderul ...