Viceprimarii, scoși din AGA de la societățile din subordinea CL. Un consilier local a gafat-o!

Viceprimarii, scoși din AGA de la societățile din subordinea CL. Un consilier local a gafat-o!
Un proiect de hotărâre de Consiliu Local inițiat de un consilier liberal, privind stabilirea modului de exercitare a competențelor Consiliului Local față de societățile comerciale din subordine, a generat discuții acide, joi, în ședința ordinară.

Prin acest proiect, inițiat de Marius Oroșanu, cei doi viceprimari ai municipiului nu mai au posibilitatea de a face parte din Adunarea Generală a Acționarilor de la societățile din subordinea Consiliului Local. Oroșanu a explicat înaintea votului de ce a venit cu acest proiect de hotărâre, în opinia sa fiind vorba de o incompatibilitate ca cei doi viceprimari să facă parte din AGA.

"Nu este numai opinia mea, există un proiect de lege care a ajuns la camera decizională pentru a reglementa și legal această situație a viceprimarilor, să fie scoși din această stare de incompatibilitate", a spus Marius Oroșanu.

În replică, viceprimarul Cosmin Andrei, a spus că dacă va fi adoptată o astfel de hotărâre, aceasta va fi atacată și va fi revocată într-o ședință ulterioară, dat fiind că la ședința de joi PSD nu a avut majoritate, trei consilieri lipsind. Totodată, Andrei a acuzat că printr-o astfel de hotărâre se dorește un control politic al acestor societăți.

"Este vorba de a deține controlul societăților comerciale prin reprezentanți. Cetățenii municipiului, atunci când au fost la vot, au decis, majoritatea în Consiliul Local este a PSD, dvs. încercați acum să schimbați această decizie printr-o hotărâre din care să scoateți doi membri ai PSD astfel încât să aveți dvs. majoritatea. Cu tot respectul, domnule Oroșanu, aveți un proiect de hotărâre care din punctul meu de vedere nu este bine făcut, în preambul invocați niște legi ale administrației publice locale, iar în articolul 1 invocați legea incompatibilităților. Mai mult, legea de care vorbiți dvs., care în acest moment este la Camera Deputaților, stabilește foarte clar și dreptul primarului de a face parte din AGA, și detaliază foarte clar că și viceprimarii pot face parte tot din AGA. Dacă doreați să reglementați și să faceți un cadru corect pentru a funcționa AGA la societățile subordonate CL, veneați cu un proiect de hotărâre prin care să numim cei doi reprezentanți legali, lucru pe care nu îl faceți, doriți să scoateți doi membri pentru a avea majoritatea dvs.", a spus viceprimarul Cosmin Andrei.

Consilierul liberal Marius Oroșanu i-a răspuns viceprimarului că, dacă e să se vorbească de votul cetățenilor, normal ar fi fost ca un viceprimar să fie de la PSD și unul de la PNL.

"Nu este vorba de cine are majoritatea sau nu, să nu ducem discuția că să respectăm votul cetățenilor. Dacă ar fi să fim atât de corecți față de cetățeni, atunci când s-a făcut alegerea viceprimarilor,  poate pentru faptul că a fost aproape o egalitate la alegeri, ar fi fost atât de corect și moral ca cetățenii să aibă un viceprimar din partea unui partid și un viceprimar din partea altui partid, dacă discutăm de voința cetățenilor, și să încercăm să păstrăm un echilibru la nivelul Executivului și al legislativului. Să nu apelăm la votul cetățenilor doar când ne convine", a spus Marius Oroșanu.

"Dvs. veniţi acum cu niște exemple și niște păreri personale vizavi de componența actuală a Consiliul Local și vizavi de faptul că în conducerea executivă este un primar de la dvs., doi viceprimari de la noi. Una e una și alta e alta. Nimeni nu poate lua dreptul viceprimarilor de a fi consilieri locali", a intervenit și social-democratul Mihai Tincu.

Referitor la discuția cu viceprimarii, Marian Murariu a avut o intervenție care a stârnit amuzamentul unora: "Domnule Oroșanu, în matematică nu există noțiunea de aproape egalitate, există egalitate sau nu. Un om în plus înseamnă majoritate. Noțiunea de aproape egalitate nu există".

După acest schimb de replici între consilierii locali s-a trecut și la vot. Surpriza a venit din partea consilierului PSD Vasile Chiru, care a fost de acord cu proiectul de hotărâre propus de liberali, deși toți ceilalți colegi ai săi au votat împotrivă. 

Șoptit, colegii de partid i-au atras atenția, moment în care acesta a întrebat dacă se poate reveni la vot, dar s-a trecut la un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației întreabă - elevii, părintii și dascălii răspund. VEZI chestionarul la care se așteaptă răspuns până pe 24 ianuarie!

astăzi, 07:33
19

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) organizeaza, pana in 24 ianuarie, o consultare publica, prin intermediul unui chestionar online, privind structura anului scolar 2018-2019, anunta News.ro. Demersu...

Câte grade vor fi în weekend la Botoșani!

astăzi, 07:07
114

Iarna a pus stapanire pe Romania si isi face simtita prezenta pe multe dintre drumurile tarii, unde zeci de masini au stat blocate ore bune in troiene.Ninsorile vor continua si vineri, in mai mult...

Scandal într-o comună din Botoşani, de la deszăpezire! Primarul, ameninţat cu plângere penală

astăzi, 07:01
3825

Primarul este acuzat că a curăţat doar unele străzi, în funcţie de interes, drept urmare oamenii s-au dus revoltaţi la Primăria Santa Mare. Acolo primarul ar fi jignit un cetăţean,...