Viceprimarii, scoși din AGA de la societățile din subordinea CL. Un consilier local a gafat-o!

Viceprimarii, scoși din AGA de la societățile din subordinea CL. Un consilier local a gafat-o!
Un proiect de hotărâre de Consiliu Local inițiat de un consilier liberal, privind stabilirea modului de exercitare a competențelor Consiliului Local față de societățile comerciale din subordine, a generat discuții acide, joi, în ședința ordinară.

Prin acest proiect, inițiat de Marius Oroșanu, cei doi viceprimari ai municipiului nu mai au posibilitatea de a face parte din Adunarea Generală a Acționarilor de la societățile din subordinea Consiliului Local. Oroșanu a explicat înaintea votului de ce a venit cu acest proiect de hotărâre, în opinia sa fiind vorba de o incompatibilitate ca cei doi viceprimari să facă parte din AGA.

"Nu este numai opinia mea, există un proiect de lege care a ajuns la camera decizională pentru a reglementa și legal această situație a viceprimarilor, să fie scoși din această stare de incompatibilitate", a spus Marius Oroșanu.

În replică, viceprimarul Cosmin Andrei, a spus că dacă va fi adoptată o astfel de hotărâre, aceasta va fi atacată și va fi revocată într-o ședință ulterioară, dat fiind că la ședința de joi PSD nu a avut majoritate, trei consilieri lipsind. Totodată, Andrei a acuzat că printr-o astfel de hotărâre se dorește un control politic al acestor societăți.

"Este vorba de a deține controlul societăților comerciale prin reprezentanți. Cetățenii municipiului, atunci când au fost la vot, au decis, majoritatea în Consiliul Local este a PSD, dvs. încercați acum să schimbați această decizie printr-o hotărâre din care să scoateți doi membri ai PSD astfel încât să aveți dvs. majoritatea. Cu tot respectul, domnule Oroșanu, aveți un proiect de hotărâre care din punctul meu de vedere nu este bine făcut, în preambul invocați niște legi ale administrației publice locale, iar în articolul 1 invocați legea incompatibilităților. Mai mult, legea de care vorbiți dvs., care în acest moment este la Camera Deputaților, stabilește foarte clar și dreptul primarului de a face parte din AGA, și detaliază foarte clar că și viceprimarii pot face parte tot din AGA. Dacă doreați să reglementați și să faceți un cadru corect pentru a funcționa AGA la societățile subordonate CL, veneați cu un proiect de hotărâre prin care să numim cei doi reprezentanți legali, lucru pe care nu îl faceți, doriți să scoateți doi membri pentru a avea majoritatea dvs.", a spus viceprimarul Cosmin Andrei.

Consilierul liberal Marius Oroșanu i-a răspuns viceprimarului că, dacă e să se vorbească de votul cetățenilor, normal ar fi fost ca un viceprimar să fie de la PSD și unul de la PNL.

"Nu este vorba de cine are majoritatea sau nu, să nu ducem discuția că să respectăm votul cetățenilor. Dacă ar fi să fim atât de corecți față de cetățeni, atunci când s-a făcut alegerea viceprimarilor,  poate pentru faptul că a fost aproape o egalitate la alegeri, ar fi fost atât de corect și moral ca cetățenii să aibă un viceprimar din partea unui partid și un viceprimar din partea altui partid, dacă discutăm de voința cetățenilor, și să încercăm să păstrăm un echilibru la nivelul Executivului și al legislativului. Să nu apelăm la votul cetățenilor doar când ne convine", a spus Marius Oroșanu.

"Dvs. veniţi acum cu niște exemple și niște păreri personale vizavi de componența actuală a Consiliul Local și vizavi de faptul că în conducerea executivă este un primar de la dvs., doi viceprimari de la noi. Una e una și alta e alta. Nimeni nu poate lua dreptul viceprimarilor de a fi consilieri locali", a intervenit și social-democratul Mihai Tincu.

Referitor la discuția cu viceprimarii, Marian Murariu a avut o intervenție care a stârnit amuzamentul unora: "Domnule Oroșanu, în matematică nu există noțiunea de aproape egalitate, există egalitate sau nu. Un om în plus înseamnă majoritate. Noțiunea de aproape egalitate nu există".

După acest schimb de replici între consilierii locali s-a trecut și la vot. Surpriza a venit din partea consilierului PSD Vasile Chiru, care a fost de acord cu proiectul de hotărâre propus de liberali, deși toți ceilalți colegi ai săi au votat împotrivă. 

Șoptit, colegii de partid i-au atras atenția, moment în care acesta a întrebat dacă se poate reveni la vot, dar s-a trecut la un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Golofca le-a declarat război fanilor lui FC Botoşani: "Ne trag în jos!"

Luni, 10 Decembrie 2018
457

Mijlocaşul echipei FC Botoşani, Cătălin Golofca, s-a declarat dezamăgit de atitudinea pe care o au fanii echipei sale, după ce a văzut cum îşi susţin favoriţii spectatorii din Sfâ...

Surpriză la Sfântu Gheorghe, Sepsi pierde după succesul cu FCSB! Sepsi - Botoşani 0-1

Luni, 10 Decembrie 2018
287

Echipa antrenată de Liviu Ciobotariu a produs surpriza etapei la Sfântu Gheorghe şi a reuşit să o învingă pe Sepsi, după ce în etapa intermediară, gazdele au învins FCSB...

ANAF face anunțul: Sute de mii de români vor avea de câștigat

Luni, 10 Decembrie 2018
430

Cei care își plătesc obligațiile fiscale până la un anumit termen beneficiază de reduceri la impozit. Pentru reduceri se încadrează Persoanele fizice autorizate (PFA), cei cu v...