Viaţa la oraş: botoşănenii din cartierele mărginaşe, supăraţi că au rămas în mocirlă după lucrările Nova Apaserv! FOTO

Viaţa la oraş: botoşănenii din cartierele mărginaşe, supăraţi că au rămas în mocirlă după lucrările Nova Apaserv! FOTO
Pentru a fi bine mai întâi trebuie să strici, dar până la reparaţii ne mănâncă glodul şi restricţionarea accesului spre propria casă: oricât de "româneşte" sună asta, e realitatea din municipiul Botoşani, acolo unde pe străzi lăturalnice se extinde reţeaua de alimentare cu apă şi canalizarea.

În repetate rânduri, cititorii Ştiri.Botoşani.Ro ne-au semnalat o mulţime de deficienţe cauzate de aceste lucrări: de la absurditatea unei reţele de canalizare care trece prin faţa mai multor case, de pe strada Lalelelor, dar ai căror locuitori nu se pot branşa la noua reţea, la montarea reţelei de canalizare pe o stradă, Liliacului, dar nu şi pe cea cu care se intersectează, Zefirului.

Ploile din ultimele zile au scos în evidenţă o altă problemă: pământul şi nisipul tasat pe tranşeele prin care s-au instalat conductele s-au lăsat, străzi întregi devenind adevărate culoare de off-road. Astfel că botoşănenii care locuiesc pe străzile Libertăţii şi Humăriei au apelat din nou la Ştiri.Botoşani.Ro pentru a aduce în atenţia conducerii Nova Apaserv- beneficiarul acestui mare program de extindere a reţelelor de apă şi canalizare-, dezastrul lăsat în urmă.

"În vară s-au făcut lucrările pentru canalizare şi reţeaua de apă. Acum, după ce s-au încheiat lucrările şi au fost retrase utilajele, scările vecinei mele, de exemplu, s-au lăsat de tot, panta s-a adâncit, iar femeia nu poate intra sau ieşi din curte. Asta e una. Alături, pământul s-a crăpat pur şi simplu şi s-a format o gaură. Am anunţat la dispeceratul de la Nova Apaserv şi ne-au spus că cei care au lucrat o să revină să repare. Dar noi de la bun început am văzut că se lucrează în bătaie de joc şi tot le-am spus la muncitori, dar nu ne-a ascultat nimeni. Pe marginea străzii, acolo unde s-a scos pământul pentru a face şanţurile de canalizare, nu a mai fost pus înapoi, ci a fost împins în curţile oamenilor. Dacă pe noapte vine cineva cu maşina şi nu ştie zona, nu ştie capcanele de aici, rămâne înţepenit în şanţurile care sunt foarte adânci", spune unul dintre locuitorii de pe strada Humăriei.

O situaţie similară este pe strada Libertăţii, acolo unde pe o porţiune de câteva zeci de metri noroiul şi glodul nu lasă impresia că e stradă "de oraş", ci de cătun părăsit. Urme de anvelope şi de paşi sunt înfundate adânc în noroiul frământat şi din loc în loc, câte o gură de canalizare pusă pe marginea drumului. Un tânăr iese dintr-o curte, parcurge câţiva metri prin glod şi se întoarce în curte, dând din mână a lehamite.

"Pe stradă sunt şi acumulări de apă care nu se pot deversa deoarece în urma lucrărilor pentru reţeaua de canalizare porţiuni din şanţuri au fost lăsate înfundate cu pământ de la lucrări", susţin oamenii care locuiesc pe Libertăţii.

Pe Liliacului şi Zefirului, ploile pe care locuitorii de pe cele două străzi nu şi le-au dorit au adus la vale pietrişul, astfel că gurile de canalizare parcă ar fi în trepte. Asta face ca nicio maşină, oricât de înaltă i-ar fi garda, să nu poată urca pentru că agaţă capacul de canalizare. "Aici panta nu era aşa abruptă, dar au pus atâta balast că au adus-o la nivelul ăsta, e ca un unghi de peste 45 de grade. La vârsta mea, cum să mai urc eu panta asta până la curte? Dar cum să car butelia, că îmi trebuie şi acuş vine iarna?", se întreabă un locuitor din zonă.

Ceea ce oamenii de pe toate aceste străzi cer este readucerea străzilor la starea iniţială- că au fost de piatră, că au fost asfaltate, dar cu siguranţă erau circulabile. Un angajament în acest sens îşi ia Nova Apaserv, prin conducerea operatorului.

"Avem buget pentru refacerea străzilor şi aducerea lor lor la starea iniţială. De unde am ieşit, toate sunt mai bune decât starea iniţială, fapt ce se poate verifica prin fotografiile ataşate la raportul de după predarea amplasamentului. Fără nicio grijă, cum se termină ploile, refacem totul, ieşim de pe stradă cu lucrarea de bază dar şi cu căile de acces. De exemplu, cum nu mai plouă, intrăm la asfaltarea străzii Tulbureni. Acum, însă, pe ploaie, nu poate intra o maşină cu piatră, pe Humăriei, de exemplu. Dar cum se zvântă un pic, se reface. Constructorul are în permanenţă stoc de de balast cu care intervine acolo unde se lasă. Sincer vă spun, ploaia asta arată locurile unde nu s-a făcut compactarea în mod corect şi e bine că se lasă acum, ca să nu plecăm din zonă şi să ne trezim cu ploaie în aprilie şi se va lăsa atunci. Cert este că lucrările de refacere se fac pe cheltuiala antreprenorului, clar că nu vom plăti de două ori pentru o lucrare prost făcută", declară Cătălin Fetcu, directorul tehnic al Nova Apaserv.

Altfel spus, răbdare şi cizme de cauciuc.

Ştiri.Botoşani a mai scris despre consecinţele lucrărilor Nova Apaserv aici: Botoşăneni captivi în propriile curţi! Drumuri impracticabile şi canalizări inutile la marginea municipiului FOTO- VIDEO 
 

 

Spune-ne opinia ta