Varsta de pensionare a romanilor: 70 de ani!

Varsta de pensionare a romanilor: 70 de ani!
Aceasta este recomandarea Bancii Mondiale!

Romania trebuie sa ia urgent masuri pentru salvarea fondului de pensii, care risca sa intre in faliment din cauza numarului foarte mare de pensionari in raport cu numarul angajatilor.

Banca Mondiala a recomandat Guvernului sa creasca varsta minima de pensionare peste pragul de 70 de ani pana in anul 2050 si sa mentina contributiile la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare, arata un raport al institutiei.

Potrivit BM, deficitul din sistemul de pensii in Romania va depasi 5% din Produsul Intern Brut pana in 2020 si se va reduce in 2050 la 6,2% din PIB.Raportul dintre populatia de peste 65 de ani si cea cu varste intre 20-64 de ani va creste de la 23,6% in 2005 la 56,6% in 2050.

Banca atentionase inca din 2007 ca Romania ar trebui sa creasca varsta de pensionare, deoarece costurile pensiilor vor creste amenintator in urmatorii ani, iar tara noastra se va confrunta cu fenomenul imbatranirii populatiei care va afecta dezvoltarea economica. Varsta standard de pensionare a ajuns in acest moment la 58 de ani si 6 luni in cazul femeilor si la 63 de ani si 6 luni pentru barbati.

Asa cum prevede Legea 19/2000, varsta de pensionare va creste treptat pana la 1 ianuarie 2014 la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, informeaza NewsIn.

Varsta standard de pensionare se stabileste in raport cu data nasterii, iar atingerea tintei pentru 2014 se face progresiv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
32

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
94

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
300

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...