Vameşii de la Siret, instruiţi de şefi cum să ia mită. "Dacă vă prind, vă leagă, cine scapă merge înainte!"

Vameşii de la Siret, instruiţi de şefi cum să ia mită. "Dacă vă prind, vă leagă, cine scapă merge înainte!"
Vameşii de la Siret erau instruiţi precis de şefii lor cum să îşi umple buzunarele, în timp ce poliţiştii de frontieră acţionau mai cu reţinere. Luau de trei ori mai puţină mită decât colegii lor. Toate acestea reies din interceptările în acest dosar. Toţi cei 59 de vameşi şi poliţişti de frontieră reţinuţi au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.

Unii poliţişti de frontieră luau mită fără niciun criteriu, alţii aveau "principii": banii se iau cu măsură şi nu de la oricine. Interceptările anchetatorilor arată că uneori se sfătuiau între ei dacă să ia sau nu mită de la o anumită persoană şi dacă există vreun risc.

Cosic Mihaela Elena: Auzi, Florin? Îl ştii pe acesta? L-ai mai văzut?...Hm?
Lupu Florin: Stai, stai, stai că nu ştiu cum îi spune!
Cosic Mihaela Elena: S. I.
.............
Cosic Mihaela Elena: Să iau sau nu?
Lupu Florin: Ia!
Cosic Mihaela Elena: Hm?
Lupu Florin: Da!


SURSA: Referat DNA

Pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, contrabandistul dădea poliţistului 50 de lei, iar vameşului, 150 de lei. Mita nu se rezuma numai la bani. Poliţiştii de frontieră şi vameşii luau şi prăjituri, usturoi sau băuturi alcoolice. Interceptările arată clar că vameşii erau instruiţi de şefii lor să ia mită.

Şef de tură la vamă: "Vă faceţi vameşi ca să faceţi bani şi ştiţi ce aveţi pe umeri şi ce răspundere aveţi. Dacă vă prind, vă leagă, cine scapă merge înainte!"

SURSA: Referat DNA

Între 17 şi 27 decembrie, agenţii sub acoperire au monitorizat pas cu pas activitatea din Vama Siret. Vameşii şi poliţiştii de frontieră plecau acasă după o tură de 12 ore chiar şi cu 50.000 de lei. Banii erau strânşi într-o găleată.

Costache Manuel Eugen: Băi, omule...Deci mie...Mi-ai pus...Cât ai pus aici?
Interlocutor: 40.
Costache Manuel Eugen: Ei! ...Pui 70! Dă-ncoa! Hai! Mai pune 50!
Interlocutor: Şefu`...50...
Costache Manuel Eugen: (Poliţistul întinde mâna dreaptă în care are o bancnotă ce pare a avea cupiura 50 euro, spre geamul ghişeului) Dă-ncoace paşaportul! Mai pui 50 că-ţi tai capu`, dacă nu!... Ceapa ta de drac!
Interlocutor: ... Altă dată ies mai ieftin oleacă!


SURSA: Referat DNA cu propunere de arestare preventivă

Potrivit procurorilor, banii ajungeau şi la şefii din Vama Siret. În doar 10 zile, şeful Poliţiei de Frontieră a primit 14.500 de lei de la suborbonaţii lui.

 

Realitatea TV

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
23

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
311

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
49

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...