Val de frig distructiv pentru agricultura judeţului!
BOTOSANI

Precipitaţii mixte importante cantitativ şi vânt puternic: asta prognozează meteorologii pentru următoarele ore, când Botoşanii se pregătesc de sărbătoarea oraşului. Dincolo de asta, agricultorii sunt îngrijoraţi că valul de frig le va distruge atât culturile agricole cât şi pomii fructiferi aflaţi în floare.

Val de frig distructiv pentru agricultura judeţului!

   Foto: ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat avertizările referitoare la evoluţie vremii în zilele de joi şi vineri. Astfel, judeţul Botoşani este vizat de un cod galben de precipitaţii în general însemnate cantitativ precum şi intensificări ale vântului.

Potrivit avertizării, valabilă în perioada joi, ora 9:00- vineri, ora 14:00, vor fi precipitaţii mai ales în regiunile estice și centrale, unde cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp. În Moldova și Transilvania treptat vor predomina ninsorile, iar în zona deluroasă din sudul țării, precum și în deltă, vor fi precipitații mixte. La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55...65 km/h. În cursul nopților de joi/vineri și vineri/sâmbătă local se va semnala brumă.

De la graniţele judeţului începe însă codul portocaliu, privind precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare în Moldova, ninsori și strat de zăpadă consistent în zona Carpaților Orientali și Meridionali, intensificări ale vântului.

La Staţia Meteo Botoşani, la ora 7:00, se înregistrau 3,1ºC, iar la ora 8:00, temperatura scăzuse la 2,7ºC şi pe arii extinse se semnalează ploi. Vântul suflă moderat, cu intensificări, dinspre est. Cerul este acoperit, iar presiunea atmosferică este variabilă (999.5 mm coloană de Mercur).

Maxima zilei nu va mai urca mai mult de 3ºC, însă minima va fi de minus 1ºC. Vineri, temperaturile vor avea valori cuprinse între 6ºC şi 1ºC. Dimineaţă se vor semnala ninsori, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări, predominant din sector nord- vestic.

Potrivit specialiştilor în meteorologie, urmările asupra agriculturii vor fi distructive în special după încetarea precipitaţiilor- chiar şi în condiţiile producerii precipitaţiilor solide va exista un echilibru stabil în regiunile colinare între căldura eliberată sau absorbită în procesul de condensare- îngheţare- topire şi astfel încât temperaturile vor rămâne stabile în jurul a +0,5ºC pe parcursul producerii precipitaţiilor.

 

Spune-ne opinia ta