Val de canicula in Europa, inclusiv in Romania, in acest weekend!

Val de canicula in Europa, inclusiv in Romania, in acest weekend!

Meteorologii anunta primele zile caniculare in Romania, in acest weekend, temperaturile urmand sa atinga in unele locuri si 38 de grade Celsius. Foarte cald este insa si in multe alte tari ale Europei, cu recorduri de temperatura.

In Londra s-a inregistrat, miercuri, cea mai calduroasa zi de iunie din anul 1976 incoace - 33,9 grade Celsius. A fost prima dintre cele 5 zile cu temperaturi de peste 30 de grade anuntate pentru capitala britanica, scrie AFP, citata de Phys.org.

In Italia, meteorologii spun ca actualul val de canicula este cel mai intens din ultimii 15 ani, cu temperaturi mai mari cu pana la 8 grade decat media acestei perioade - 39 de grade Celsius in Milano si pana la 30 in Alpi, la altitudini de 1.000 de metri.

In Paris, temperaturile au atins 37 de grade Celsius, iar in Madrid s-au apropiat de 40 de grade, devenind tot mai cald in acest zile.

Pana si in sudul Siberiei - e drept ca in afara Europei -, in orasul Krasnoiarsk, s-au inregistrat 37 de grade Celsius.

Pe de alta parte, alte tari din sudul continentului european se confrunta cu incendii de padure. Dupa ce 64 de oameni au murit in Portugalia, doua incendii forestiere au izbucnit de duminica si in sudul coastei adriatice a Croatiei, cu temperaturi de 35 de grade Celsius. 800 de turisti au fost evacuati.

Austria, Olanda si Elvetia se confrunta de asemenea cu temperaturi neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada.


Instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic!

În România, Administrația Națională de Meteorologie anunță, pentru intervalul 23 iunie, ora 13.00 – 24 iunie, ora 4.00, instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic.

În intervalul menționat, vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat și Moldova, precum și în zonele de deal și de munte din restul teritoriului, iar în cursul nopții de vineri spre sâmbătă (23/24 iunie), local, și în Dobrogea și Muntenia.

Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăşi local 20 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în Maramureș, Transilvania și  la munte, 40...50 l/mp.

În după-amiaza zilei de vineri, 23 iunie, în regiunile sud-vestice și sudice, local disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, izolat mai ridicate în sudul Olteniei.

La sfârșitul săptămânii, în special în jumătatea de sud a țării, în orele după-amiezelor, disconfortul termic se va menține ridicat și local vremea va fi caniculară.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...