VACANTA 2009 - Nu ignora minunile Botosanilor!

VACANTA 2009 - Nu ignora minunile Botosanilor!
"Nu se poate afla nicăieri în vreo altă ţară, cât Moldova de mică, atâtea ape şi natură împodobită cu asemenea locuri minunate ca aici...", arăta în "Descrierea Moldovei" Dimitrie Cantemir, fapt ce pare să fie probat de "o întreagă reţea de râuri, mai ales în partea de nord a Moldovei", care e străjuită de monumente naturale - grote, râpe şi peşteri - sau defilee spectaculoase, similare celor montane.

Pe lunca Prutului şi a Siretului, rezervaţiile de floră şi faună adăpostesc încă plante rare şi exemplare protejate, iar în pădurile ce acoperă încă dealurile dintre sate rezistă tisa, fagul secular, stejarul şi gorunul. Frumuseţile naturale ale acestor zone sunt puse în valoare şi prin legendele şi basmele ţesute în jurul lor, pe care turistul le poate afla de la localnici.

Printre ariile protejate din judeţul Botoşani se află rezervaţia geologică şi floristică Stânca-Ştefăneşti, care a fost constituită în scopul protejării plantei Schiwereckia podolica, specie cu o ecologie interesantă, legată de substratul calcaros.

Staţiunea floristică reprezintă limita vestică a arealului mondial de răspândire a plantei şi unica locaţie din ţară unde vegetează aceasta.

Tot în judeţul Botoşani se află Turbăria Dersca, cu o suprafaţă de 10 hectare, aflată în satul Lozna, comuna Dersca. Rezervaţia a fost constituită în scopul protejării speciilor de floră sălbatică specifică turbăriilor. În rezervaţie au fost identificate aproximativ 204 specii de ferigi şi plante cu flori şi cinci specii de muşchi, care au un rol major în formarea turbei.

Rezervaţia floristică Stânca-Ripiceni a fost constituită în scopul conservării speciei de floră Schiwereckia podolica, transplantată de la staţiunea floristică Stânca-Ştefăneşti. Această măsură s-a impus ca o necesitate, deoarece construcţia nodului hidrotehnic Stânca-Costeşti a avut influenţă negativă asupra integrităţii rezervaţiei, diminuând în mod îngrijorător efectivele plantei prin distrugerea stâncilor calcaroase.

Rezervaţia forestieră Pădurea Tudora este localizată în regiunea Dealul Mare - Tudora, judeţul Botoşani, la o altitudine de peste 550 de metri, şi prezintă specii de arbori de tisă - specie rară pentru ţara noastră (lemn de esenţă foarte tare). Ea a fost constituită în scopul conservării acestui arbore - Taxus baccata, declarat monument al naturii pe întreg teritoriul ţării. Este un arbore ce se adaptează în condiţiile unui climat subarctic, fiind specific taigalei siberiene, rezervaţia de tisă fiind situată pe un canion, numit canionul Bahluiului, care este săpat în calcare şi gresii biogene prin eroziune verticală.

Frumuseţea acestui loc poate fi egalată numai de zonele muntoase înalte. În aceste păduri se mai întâlnesc căprioare, mistreţi, pisica sălbatică, jderul de copac, veveriţe.

Judeţul Botoşani se mai poate lăuda cu rezervaţia floristică de fag secular de la Stuhoasa, din satul Oroftiana, comuna Suharău.

Bălţile Siretului din comuna Bucecea, tot în Botoşani, reprezintă o rezervaţie în care sunt protejate specii de floră şi faună sălbatică specifică zonelor umede.

Printre plantele care se găsesc aici se numără firuţa, cimbrişorul, golomăţul, iarba-câmpului, pirul şi alte plante ierboase iubitoare de umezeală.

Arinişul de la Horlăceni este o rezervaţie forestieră aflată în satul Horlăceni, comuna Şendriceni, aici fiind protejată specia de Arin negru. (Ziarul Lumina)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
115

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
73

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...