UTIL - Obtinerea despagubirilor, in lipsa politei RCA - In cazul accidentelor cu autor necunoscut

UTIL - Obtinerea despagubirilor, in lipsa politei RCA - In cazul accidentelor cu autor necunoscut
Persoanele care au suferit prejudicii, in urma unor accidente provocate de autovehicule sau tramvaie ramase neindentificate sau care nu au o polita RCA valabila, se pot adresa Fondului de protectie a victimelor strazii (FPVS).

Potrivit Normelor privind Fondul de protectie a victimelor strazii, aprobate prin Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nr. 1/2008, FPVS acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat RCA.

Daca autorul accidentului ramane neidentificat, FPVS acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau decese. In cazul in care, in urma accidentului cu autor neidentificat, s-au produs o vatamare corporala care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, fondul va acorda despagubiri si pentru daunele materiale produse in accidentul respectiv.

In aceste cazuri va ramane in sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o fransiza de 500 de euro (suma de bani pe care o suporta persoana pagubita).

Daca pentru vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul nu a fost indeplinita obligatia de a incheia asigurarea RCA, fondul va acorda persoanelor prejudiciate despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese.

Cu toate acestea, FPVS nu poate plati despagubiri, pentru prejudiciile cauzate in unul si acelasi accident, care sa depaseasca limitele minime de raspundere a asiguratorului prevazute de legislatia in vigoare la data producerii accidentului in Romania sau de legislatia in vigoare a celorlalte state pe teritoriul carora s-a produs accidentul.

Totodata, nu pot beneficia de despagubiri persoanele care au urcat de bunavoie in vehiculul vinovat de producerea accidentului, daca se dovedeste ca acestea stiau ca vehiculul respectiv nu era asigurat, si nici cele care, la data producerii accidentului, au posibilitatea sa isi recupereze daunele suferite in baza unei asigurari facultative CASCO.

Pentru a beneficia de despagubiri, persoanele fizice sau juridice indreptatite vor depune o cerere direct la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei.

Cererea de despagubire va fi insotita in mod obligatoriu de documentele care se intocmesc in cazul accidentelor de vehicule, in functie de prevederile legislatiei statului pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, din care sa rezulte, dupa caz, ca autorul accidentului a ramas neidentificat sau ca vehiculul vinovat de producerea acestuia nu era asigurat la data evenimentului.

Persoana pagubita va depune, de asemenea, din proprie initiativa sau la solicitarea Fondului, orice alte documente necesare pentru solutionarea cererii. Potrivit Normelor aprobate prin Ordinul CSA nr. 1/2008, FPVS va acorda despagubiri:

a) pe teritoriul Romaniei, de autori neidentificati ori de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania. In scopul lichidarii daunelor produse prin accidente pe teritoriul Romaniei, se considera ca au locul obisnuit de stationare in Romania si vehiculele neasigurate care nu au o placuta de inmatriculare sau au o placuta de inmatriculare care nu corespunde ori nu mai corespunde vehiculului respectiv;

b) pe teritoriul Romaniei, de vehicule neasigurate din alte state decat cele in care se aplica Acordul multilateral;

c) pe teritoriul oricarui stat din Spatiul Economic European, de un vehicul neasigurat, cumparat din unul dintre aceste state si care urmeaza sa fie inmatriculat in Romania, daca accidentul s-a produs in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare si daca persoana prejudiciata este rezidenta intr-un alt stat din Spatiul Economic European decat cel pe teritoriul caruia s-a produs accidentul. Daca persoana prejudiciata este rezidenta in statul din Spatiul Economic European in care s-a produs accidentul, Fondul acorda despagubiri in cazul in care despagubirile nu sunt acordate de Biroul Carte Verde din Romania;

d) pe teritoriul oricarui stat din Spatiul Economic European, de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania;

e) pe teritoriul oricarui stat al carui Birou national a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decat statele din Spatiul Economic European, de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania, daca persoana prejudiciata este rezidenta in Romania sau intr-un stat din Spatiul Economic European si daca interventia Fondului nu contravine legislatiei statului pe teritoriul caruia s-a produs accidentul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
10

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
114

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
113

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...