UTIL: Cum vopsiți ouăle natural, cu doar câteva ingrediente din bucătărie!

UTIL: Cum vopsiți ouăle natural, cu doar câteva ingrediente din bucătărie!

   Foto: Doctorul Zilei

Coloranţii din vopselele pe care le găsim în supermarket nu sunt cea mai bună alegere, mai ales dacă oul se crapă puţin. Pe lângă faptul că dau un aspect urât albuşului, colorându-l, sunt şi destul de nocive.

Doctorul Zilei ne spune că ai nevoie de câteva legume şi de un condiment pe care cel mai probabil îl ai deja în bucătărie ca să vopsești ouăle, natural.

Ţine cont că, înainte să le vopseşti, ouăle trebuie să fie deja fierte tari! De asemenea, NU renunţa la oţet, care are rolul de a fixa mai bine culoarea în coaja oului (din fericire, nu trebuie fiert, aşa că nu va mirosi prea puternic).

Unele gospodine spun că şi zeama de lămâie poate juca acelaşi rol precum oţetul, deoarece este un acid. Noi te sfătuim să faci asta doar experimental, pe o cantitate mică, eventual pe un ou, pentru ca mai apoi să iei decizia care ţi se pare potrivită.

Ouă albastre/verzi/maro: 2 ceşti de varză roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri cu oţet din vin

Ouă portocalii/ruginii, maro: 2 ceşti de coji de ceapă galbenă, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin

Ouă lavandă/roşii: 2 ceşti de coji de ceapă roşie, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin

Ouă roz/roşii: 2 ceşti de sfeclă roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin

Ouă galbene: 2 linguriţe de turmeric, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin


Mod de preparare:

Pentru fiecare culoare, ai nevoie de vase diferite în care să adaugi ingredintele mai sus menţionate. Adu la fierbere conţinutul (mai puţin oţetul, ai nevoie de el puţin mai târziu) şi lasă apoi pe foc mic între 15 şi 60 de minute, asfel încât culoarea lichidului să devină mai aprinsă.

Ia de pe foc vasul şi dă prin sită conţinutul. Lasă lichidul obţinut să se răcească la temperatura camerei (aproximativ 20 de minute), apoi adaugă câte 2 linguri de oţet în fiecare vas.

Ca regulă generală: se adaugă o lingură de oţet la fiecare ceaşcă de apă colorată.

Pune câte 2-3 ouă fierte tari în borcane şi acoperă-le cu lichidul obţinut, apoi ţine-le la frigider până obţii culoarea dorită, între 2 şi 12 ore. Cu cât mai mult le ţii, cu atât culoarea va fi mai închisă.

După ce ai obţinut culoarea dorită, scoate ouăle din borcan cu ajutorul unei linguri şi lasă-le să se usuce la aer, pe un tocător sau altă suprafaţă (nu pe un şerveţel).

Pentru a le da un luciu frumos, le poţi freca ulterior, după ce se usucă bine, cu puţin ulei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor

astăzi, 07:08
209

Ministerul Finanțelor va prelua, începând cu 1 iunie 2019, de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) ...

Chestionare auto si examen auto – Cum obții permisul de conducere, pentru fiecare categorie în parte

Joi, 21 Martie 2019
572

Ai hotărât să te înscrii la școala de șoferi pentru a obține, în sfârșit, permis de conducere? Procesul este destul de lung și întortocheat, dar ai ajuns în ...

Comunicat: Cele mai mari investiții în infrastructura rutieră a județului Botoșani din ultimii 30 de ani: 152,7 milioane euro pentru 70 de obiective în 61 de localități

Joi, 21 Martie 2019
628

Președintele PSD Botoșani Doina Federovici a prezentat astăzi un bilanț succint al situației drumurilor locale și județene aflate în diferite stadii de realizare din perioada 2017-2019....