UTIL: Cum se pun muraturile?

UTIL: Cum se pun muraturile?
Orice gospodina stie ca toamna este sezonul in care se pun muraturile, excelente garnituri pentru aproape toate mancarurile din timpul iernii. Astfel, gogonelele sau patlagelele rosii, castravetii, varza, dovleceii, micii pepeni verzi, gogosarii, ardeii, ciupercile, conopida, pe toate le poti avea in sezonul rece, murate delicios, fara a-si pierde substantele hranitoare (vitaminele, mineralele) si proprietatile curative.

Consumul de muraturi stimuleaza digestia iar acidul lactic degajat in procesul de fermentare este benefic circulatiei sangelui, scrie femeiok.ro.

Cum se pun muraturile?

Legumele ce urmeaza a fi murate se spala in doua, trei ape, se aseaza in borcane sau butoaie, in functie de dimensiune dar si specia sau soiul din care fac parte, alaturi de celelalte ingrediente si se toarna deasupra saramura sau solutia de otet, rece sau fierbinte, in functie de modul de conservare.

Ingredientele folosite la muraturi se spala si ele bine inainte, cu apa rece si se aseaza in borcane sau butoaie odata cu legumele de murat. Aceste ingrediente care dau aroma, tin bacteriile la distanta si pastreaza mai bine muraturile sunt mararul (uscat sau seminte), hreanul (frunze si radacini), telina, ardeiul iute, crengutele cu frunze de visin, ceapa, usturoiul, morcovul, piperul si semintele de mustar.

Dupa ce s-au strans bine capacele si s-au etichetat borcanele, se tin la caldura pentru a fermenta, urmand sa se depoziteze si pastreze in spatii bine aerisite, racoroase si intunecoase.

In saramura sau otet

In functie de preferinte, poti conserva legumele in otet sau folosind apa si sare, ca atare. In general, in otet se pun castravetii, patlagelele, gogosarii, conopida, ciupercile si ardeii capia. Poti sa conservi pentru la iarna ciuperci marinate, pepeni verzi murati, dovlecei in saramura, sfecla rosie in otet sau muraturi asortate. De obicei se asorteaza castravetii cu gogonelele si ardeiul gras, adaugand morcov si frunzele de telina (poti sa pui si sfecla rosie, bucati de pepene, ceapa si usturoi), gogosarii cu conopida, varza cu sfecla rosie si pepenii verzi.

In functie de reteta, saramura se obtine adaugand intre 25 – 60 g sare la un litru de apa iar otetul, care trebuie sa fie natural, obtinut din vin sau mere, se va dilua in proportie de o treime cu apa.

Alte sfaturi

Pentru ca muraturile sa nu se inmoaie foloseste sare grunjoasa neiodata si asigura-te ca ai folosit o cantitate suficienta de sare sau otet. Muraturile se inmoaie si atunci cand capacele borcanelor nu sunt inchise ermetic si inauntru poate patrunde aer care duce la fermentarea lor. Hreanul si crengutele cu frunze de visin ajuta la mentinerea muraturilor tari;
 
Alege pentru murat legume proaspete, fara pete sau lovituri, pentru a nu obtine muraturi seci sau goale la mijloc;

Sorteaza legumele si pune-le la murat pe marimi, pentru ca fermentatia sa se realizeze uniform;

Daca vrei ca varza murata sa fie mai dulceaga si sa capete o culoare rosiatica, adauga in butoiul cu muraturi cateva felii de sfecla rosie;

Daca la punerea muraturilor ai folosit conservanti din comert, desi este recomandat sa le conservi cat mai natural, nu consuma muraturile mai devreme de trei saptamani din momentul in care le-ai pus, pentru ca acesti conservanti se dizolva mai greu si nu este indicat sa-i consumi in starea initiala.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
890

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
277

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
233

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...