UTIL - Cum este returnata diferenta de bani pentru taxa auto!

UTIL - Cum este returnata diferenta de bani pentru taxa auto!
Procedura de restituire a diferentei dintre taxa pe poluare auto triplata, valabila in perioada 15 decembrie 2008 - 19 februarie 2009, si cea aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008, a fost aprobata printr-un ordin al ministrilor Finantelor si Mediului, Gheorghe Pogea, respectiv Nicolae Nemirschi.

Ordinul publicat ieri in Monitorul Oficial prevede ca stabilirea returnarii diferentei de taxa pe poluare se face, prin decizie de restituire, de catre organul fiscal de care apartine contribuabilul.

Conform legii, termenul de solutionare a cererilor de restituire a sumelor cuvenite solicitantilor este de 45 zile de la data inregistrarii solicitarii la organul fiscal competent. In cazul in care acest termen este depasit, contribuabilii au dreptul la dobanda din Ziua urmatoare expirarii termenului legal de solutionare.

Dobanzile vor fi suportate din bugetul Fondului pentru Mediu. Cererea de restituire trebuie sa fie insotita de cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inmatriculare, ambele in original si copie, precum si de chitanta, ordinul de plata sau extrasul de cont care sa ateste plata taxei triplate.

In cazul autovehiculelor in leasing, la cererea de restituire trebuie anexate documentele mentionate in copii conforme cu originalul, pe baza propriei declaratii. In cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, solicitantul va depune, in original si copie, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari.

De restituirea diferentei dintre taxa auto valabila intre 15 decembrie 2008 si 19 februarie 2009 si cea aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008 vor putea beneficia persoanele care au achizitionat autovehiculele inainte de 15 decembrie, inmatriculate dupa aceasta data.

Pentru a dovedi acest lucru, pe langa documentele amintite, cei care vor solicita restituirea diferentei de taxa vor trebui sa prezinte si acte din care sa reiasa ca au achizitionat masina inainte de 15 decembrie 2008.

Incepand din 19 februarie 2009, in Romania functioneaza o taxa pe poluare auto redusa cu o treime fata de taxa auto valabila intre 15 decembrie 2008 si 19 februarie 2009, dar care este dubla fata de taxa care a fost aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
121

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
85

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
79

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...