UTIL - Constatare amiabila de accident: Pasii pentru obtinerea despagubirilor

UTIL - Constatare amiabila de accident: Pasii pentru obtinerea despagubirilor
De la 1 iulie, cand a intrat in vigoare constatarea amiabila de accident, asiguratorii au avizat peste 13.000 de dosare de daune prin aceasta procedura, potrivit declaratiilor presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, citate de NewsIn. Care sunt, insa, pasii care trebuie urmati pentru obtinerea despagubirilor pe baza formularului de constatare amiabila de accident?
 
Trebuie stiut ca, prin Ordinul nr. 21/2008, CSA a stabilit ca formularul Constatare amiabila de accident poate fi utilizat doar in cazul in care doua vehicule au fost implicate intr-un accident in urma caruia au rezultat numai prejudicii materiale. Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie pentru cei doi conducatori auto implicati in accident, ci este doar o alternativa la procedura actuala de constatare de catre politia rutiera.

De asemenea, actul normativ prevede ca acest formular poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului:
-pe drumuri publice;
-pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice;
-in incinte si in orice alte locuri.

Formularul poate fi procurat de la societatea de asigurari care a emis polita de asigurare RCA sau CASCO. Acesta trebuie completat cu informatii conforme cu datele din: polita de asigurare RCA, certificatul de inmatriculare al autovehiculului si permisul de conducere. Trebuie verificat ca si datele celuilalt autovehicul implicat in accident sa corespunda cu documentele acestuia.

Ambii conducatori trebuie sa completeze un singur formular, unul in partea albastra si celalalt in partea galbena a formularului.

Atunci cand ambii conducatori auto sunt de acord cu cele mentionate pe formular, acestia il vor semna si vor lua un exemplar al acestuia.

Formularul va trebui transmis asiguratorului RCA, pentru a-l instiinta cu privire la implicarea in accident. Daca unul dintre soferi are pretentii de despagubire, acesta trebuie sa se adreseze asiguratorului RCA al celeilalte parti implicate in accident.

Pentru a putea circula cu autovehiculul avariat si pentru a putea efectua reparatiile, trebuie obtinut documentul de introducere in reparatie, care este similar autorizatiei de reparatie pe care o elibereaza Politia.

Documentul de introducere in reparatie se poate obtine de la asiguratorul propriu RCA sau CASCO. In cazul in care unul dintre soferi are pretentii de despagubire, documentul se obtine de la asiguratorul RCA al celuilalt sofer implicat in accident.

Dreptul la despagubire in baza asigurarii RCA a celuilalt vehicul implicat va fi stabilit de catre asiguratorul acestuia, in baza informatiilor mentionate in formularul de constatare amiabila si a oricaror mijloace de proba.

Completarea si semnarea formularului nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, societatile de asigurare urmand a stabili dreptul la despagubiri, in baza unui protocol incheiat de toate societatile autorizate sa practice asigurari de vehicule, cu respectarea prevederilor Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Ordinul CSA nr. 21/2008 precizeaza ca formularul trebuie sa fie completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident sau, in situatia in care unul dintre vehicule este stationat/parcat, doar de catre proprietarul/utilizatorul acestuia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
465

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
60

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
78

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...