Urmează două săptămâni în care vom calcula consecinţele episodului de iarnă în culturile agricole şi pomicultură!

Meteorologii sunt optimişti că nu s-a distrus chiar tot în urma episodului de frig şi zăpadă care a afectat mai bine de jumătate de ţară. Însă într-un judeţ preponderent agricol, în care rapiţa era înflorită iar paiul de grâu era în proces de alungire, pentru agricultori urmează o perioadă grea.

Urmează două săptămâni în care vom calcula consecinţele episodului de iarnă în culturile agricole şi pomicultură!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Minima nopţii la Botoşani a fost de 4,5ºC, ceea ce înseamnă că am scăpat de urmările episodului de frig ce ne-a afectat în ultimele zile. Vestea bună este că în următoarele ore condițiile de circulație atmosferică se schimbă și intrăm pe o încălzire a vremii ce se va produce în Moldova dinspre nord-nord-vest.

"Asemenea fenomene meteorologice nu s-au mai întâmplat de în Moldova de peste 20 de ani. Că au mai fost episoade de precipitaţii solide în zona montană, da, dar în Câmpiile Moldovei nu. Urmează să vedem în următoarele două săptămâni ce s-a salvat din agricultură, eu estimez că pierderile nu sunt totale, ci cam la 30- 40%", spune şeful Staţiei Meteo Botoşani, Costică Căluţu.

Potrivit estimărilor meteorologice, schimbate faţă de ziua anterioară, pentru Botoşani este prognozată sâmbătă o ploaie uşoară. Cerul este mai mult noros, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări, dinspre sud- vest şi se va roti în noaptea de sâmbătă spre duminică dinspre nord- vest, intensitatea sa scăzând până la slab. Precipitaţii se vor semnala şi la noapte, însă nu vor fi importante cantitativ.

Din punct de vedere agrometeorologic, din cauza temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura lent. Starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în perioada optimă şi care au rezistat stratului de zăpadă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă. La culturile prăşitoare (porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cartof) procesele de răsărire vor fi neuniforme şi lente, îndeosebi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Botoşăneanul din inima Londrei: Va ajuta 12 români care ajung în capitala Marii Britanii

astăzi, 08:15
2229

În urmă cu trei ani, botoşăneanul Cezar Covataru părăsea ţara natală, sătul de piedicile care-i puseseră afacerea pe butuci. Povesteşte că blocarea tuturor proiectelor de infrastructu...

Secetă pedologică moderată la nivelul judeţului Botoşani

Duminică, 25 Iunie 2017
1492

Măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată că nivelul de umiditate din sol prezintă valori scăzute, de secetă pedologică moderată în nord- estul Moldovei. Situaţia a...

Săptămână cu vreme caniculară şi furtuni! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

Duminică, 25 Iunie 2017
2233

Meteorologii au emis o informare potrivit căreia pe parcursul zilei de duminică, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temp...