Undă verde pentru refinanţarea creditului luat de municipalitate de la IFC

Undă verde pentru refinanţarea creditului luat de municipalitate de la IFC
Consilierii locali au fost de acord, în şedinţa ordinară de marţi, cu refinanţarea creditului contractat de Primăria Municipiului Botoşani de la International Finance Corporation (IFC).

Creditul,  în sumă de 25 milioane lei, a fost contractat în anul 2013, pentru finanţarea proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare. Dobânda stabilită a fost de 7,32%, pentur o perioadă de 12 ani, dar potrivit reprezentanţilor Primăriei această dobândă impune costuri mult prea mari comparativ cu piaţa şi evoluţia sectorului de creditare a autorităţilor publice locale.

Până la această dată, din creditul contractat s-au rambursat 2,5 milioane de lei, rămânând de achitat 22,5 milioane de lei.
Municipalitatea va contracta acum un împrumut de pe piaţa bancară internă pentru a returna creditul luat de la IFC.

Pentru refinanţare Primăria a primit două oferte. În urma analizei efectuate, în baza acestor oferte, prezentate de instituţii de creditare din România rezultă că indiferent de durata de graţie sau perioada de garanţie se realizează o economie prin diminuarea cheltuielilor, precum şi o relaxare financiară.

Sunt luate în calcul trei situaţii. Dacă s-ar păstra termenele de plată, fără perioada de graţie, s-ar realiza o economie de 3,276 milioane de lei, iar dacă s-ar uza de perioada de graţie de şase luni economia ar fi de 2,995 milioane lei. O alta variantă luată în calcul este cea a rambursării creditului refinanţat pe o durată de 13 ani, care este de altfel şi cea mai mică ofertă, economia realizată fiind de 1,870 milioane lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
31

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
30

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
50

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...