Un "Raport din umbra" cere ONU autonomia secuilor

Un "Raport din umbra" cere ONU autonomia secuilor
Comitetul ONU pentru Eliminarea Discrimarii Rasiale discuta luni si marti, la Geneva, Raportul de Tara al Romaniei privind situatia minoritatilor. In acest context, trei asociatii maghiare care au legaturi directe cu UDMR si Laszlo Tokes au trimis la ONU un "Raport din Umbra" intitulat "Discriminarea maghiarilor din Romania" in care acuza statul roman ca incalca drepturile maghiarilor.

Acest raport a fost depus la ONU pe langa informarea realizata de statul roman, iar in el se propune ca unica solutie autonomia teritoriala, scrie Adevarul.

Seful delegatiei Romaniei care va prezenta Raportul de Tara la ONU, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat pentru adevarul.ro ca "raportul constata progrese pentru Romania" si ca raportul din umbra "ridica anumite intrebari, dar nu unele la care nu se poate raspunde".

Ce scrie in "Raportul din umbra"

Conform autorilor acestui raport, in conformitate cu legislatia europeana, ar fi din nou posibila acordarea unui statut special legal Tinutului Secuiesc.

In raport se mai spune ca maghiarii sunt impiedicati deseori sa isi exercite dreptul de a-si folosi limba materna in justitie, ca documentele oficiale sunt redactate doar in limba romana si ca "maghiarii sunt tratati ca cetateni de mana a doua in Romania".

Dezvoltarea infrastructurii Secuimii este foarte lenta sau uitata cu totul, se mai scrie in raport, in timp ce din contra, alte regiuni mai degraba retrase ale tarii, in special Moldova si sudul Romaniei, au o dezvoltare rapida.

Pe de alta parte, rezervele strategice ale Tinutului Secuiesc - sare si ape minerale - sunt controlate de autoritatile centrale, lucru care inseamna ca licentele si contractele de exploatare sunt acordate preferential, excluzand investitorii locali, se mai plang autorii raportului.

Intr-o serie de atacuri violente in ultimele luni, maghiarii au fost atacati verbal si fizic "pentru singurul motiv ca au vorbit public in limba materna". Din nefericire, adeseori autoritatile nu acorda atentie acestor cauze, sau chiar mai rau, in unele cazuri chiar ele sunt agresorii.

In aceste conditii, autorii raportului cer ca Tinutul Secuiesc sa devina o entitate administrativa regionala unica, unitara, cu propriile organisme legiuitoare si executive, "bazate pe alegeri democratice in randul propriilor cetateni".

De asemenea, se mai cere acordarea statutului de limba regionala oficiala pentru limba maghiara si folosirea libera a simbolurilor nationale ungare si a emblemelor secuiesti.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale (CEDR) tine la Geneva, in perioada 2-27 august 2010, cea de-a 77-a sesiune privind starea minoritatilor din 11 tari din intreaga lume, printre care si Romania.

Raportul de tara trimis de Romania este format din patru rapoarte realizate in 2001, 2003, 2005 si 2007, puse la un loc intr-un singur document finalizat la 29 iulie 2008 si inregistrat de CEDR la 22 iunie 2009.

Romania va prezenta raportul luni, 9 august 2010 si marti, 10 august 2010. Dupa aceea, CEDR va redacta un raport si va face Romaniei recomandari. (Adevarul)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Necazul unei botoșănence: ”De câteva luni, fiica mea în vârstă de 4 ani pare să aibă probleme…” / Ce spun medicii!

astăzi, 11:09
63

De la o vreme, bunica a observat că fetița începe să aibă probleme atunci când ”se joacă mai mult pe telefon și îi obosește privirea”. I-a transmis mamei îng...

Botoșănean dat în urmărire națională după ce a încălcat controlul judiciar! (Foto)

astăzi, 10:34
65

Născut în localitatea Todireni, județul Botoșani, bărbatul în vârstă de 62 de ani este dat în urmărire națională.În prezent, Mihai Bălan domiciliază î...

Conferințele Institutului ”A. D. Xenopol” revin la Botoșani!

astăzi, 10:06
54

Cu prilejul unui inedit demers inițiat în 2023, seria de evenimente „De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului «A.D. Xenopol» la Botoșani&rdquo...